U Vukovaru napadnut srpski auto, policija sve gledala i pustila napadače (Video)

21.11.2023. - Aktuelno

Redakcija nedjeljnika “Novosti” došla je u posjed snimka na kojem se vidi kako četvorica mlađih muškaraca izlaze iz automobila vukovarskih registarskih oznaka te uz povike nasrću rukama i nogama na drugi putnički automobil.

Responsive image

Prema riječima svjedoka koji je snimio napad, muškarci su 18. novembra napali vozilo sa somborskim tablicama koje se kretalo u pravcu Vinkovaca iz smjera Vukovara, na izlazu iz Nuštra.

Incident se dogodio prije kružnog toka u Nuštru malo poslije 10 sati prijepodne. Na snimku se vidi kako su četvorica mladića iz audija nogama i šakama udarali auto koji je vozio ispred njih.

Sve se odigralo u prisustvu policije, a sudeći prema snimku, policija je pustila napadače da odu bez da je s njima obavila razgovor, a kamoli ih prijavila.

Očevidac napada ispričao je za “Novosti” da se tog dana sporo vozio u koloni auta. U suprotnoj traci, iz smjera Vinkovaca prema Vukovaru, uočio je audi vukovarskih registracija i dva mladića koji su sa zadnjeg sjedišta virili do pasa, sjedeći svako na svom prozoru. Naglo su, priča, promijenili smjer i nepropisno se ubacili u drugu traku, onu u kojoj su bili putnici iz Sombora i očevidac.

“Ubacili su se ispred mene, a iza vozila sa srpskim registarskim oznakama. Tad su počeli s gestikulacijom, trubljenjem i nabijanjem na to vozilo, dali su im do znanja da stanu. Onda sam shvatio da nešto nije kako treba, kako zbog dana koji se obilježavao tako i srpske registracije. Zato sam iz predostrožnosti upalio kameru na mobilnom telefonu. Tamo se vidi da su psovali, lupali na auto i otkinuli retrovizor. Na snimku se vidi i da jedan od njih nosi crnu majicu s grbom HOS-a”, govori svjedok koji je htio ostati anoniman.

Policija mirno gledala kako napadači odlaze

Vozač napadnutog automobila sa srpskim tablicama nakon više udaraca po automobilu, a čini se i pokušaja otvaranja vrata, dao je po gasu i odmakao se 50-ak metara od napadača.

Pitanje je da li bi se svejedno napad nastavio da se sasvim slučajno na putu nije pojavio policijski kombi. Iz tog je vozila izašao policajac, ali nije reagovao prema četvorici mladića nego je otišao do auta sa srpskim tablicama.

Zanimljivo je i to što se u neposrednoj blizini događaja nalazio još jedan policijski auto. Čini se da je iz njega došao drugi policajac, ali i on je samo pogledom ispratio kako se audi okreće preko pune crte i odlazi nazad u smjeru Vukovara.

Prije nego što su se četvorica mladića vratila u svoj auto, jedan među njima, onaj u HOS majici, masno je opsovao “srpsku majku” osobama iz drugog auta.

Napadnuti studenti iz Srbije

Vozač koji je snimio incident dao je izjavu u policijskoj stanici u Vinkovcima. Rečeno mu je da su napadnuti studenti iz Srbije koji su išli u Bosnu i Hercegovinu.

“U stanici su mi takođe rekli da su odustali od progona i privatne tužbe, jer, kako je rečeno, ne žele dolaziti na sud i biti izloženi javnosti. Isto tako, rekli su mi da su oštećenja na njihovom autu postojala i prije. Ne ulazim u to, ali između redova sam shvatio da od toga neće biti ništa i da će taj zapisnik završiti u ladici”, rekao je svjedok za “”.

“Policijski kombi je bio pored, čak i jedan policijski auto, dva policajca su gledala u to. Napadači su sjeli u auto i otišli, a policajci stoje i gledaju. Nikome to ništa nije bilo čudno. Rekao sam policajcu da je nebitno ko sam ja i koje su tablice na mom autu, ali dozvoliti da neko nekoga tako brutalno napadne i da se ne reaguje na to, zaista je sramotno”, kazao je.

Tvrdi da su osim ovog napada, mladići u audiju ugrožavali i sve druge na putu te da su napravili nekoliko saobraćajnih prekršaja i zbog neprimjerene brzine zamalo izazvali sudar.

“Ne znam zašto bi se prema njima postupalo s razumijevanjem. Oni su sve nas u toj koloni ugrožavali, a pušteni su da samo tako odu”, rekao je.

Portal “Indeks” poslao je upit Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj o incidentu i njihovom postupanju, ali odgovor još nije dobio.

Izvor: ATV