Nakon poplava i pandemije samo nam je još to trebalo

11.05.2023. - Aktuelno

 

U bijeljinskim hotelima, motelima, restoranima i kafićima, dakle u djelatnosti koja se bavi pružanjem smještaja, pripreme i posluživanja hrane, u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, trenutno radi nešto više od 1.000 radnika, preciznije njih 1.096.

U Zanatsko preduzetničkoj komori grada Bijeljina kažu da je na dan 31. decembra 2022. godine  u Bijeljini bilo registrovanih 283 preduzetnika u oblasti ugostiteljstva, što predstavlja oko 13 odsto od ukupnog broja aktivnih preduzetnika u gradu, kojih je na kraju prošle godine bilo ukupno 2.183.

Zaboravili na snagu i značaj udruživanja

Iako je bilo inicijativa da se formira sekcija ugostitelja i u Zanatsko preduzetničkoj komori grada, takva ideja nije dobila podršku ugostitelja, jer oni, očigledno, nisu u stanju da procijene  značaj i snagu udruživanja  preduzetnika na nivou svoje djelatnosti.

Kada se pojavi inicijativa, kakvu je prije nekoliko dana pokrenuo gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, da se za bijeljinske ugostitelje ponedjeljak proglasi neradnim danom, onda iz ugostiteljske djelatnosti nemate kompetentnog sagovornika koji bi prokomentarisao ovakvu inicijativu.

Ugostitelji ostali bez komentara

Menadžer poznatog gradskog restorana uopšte nije htio da komentariše Petrovićevu ideju. S druge strane, u jednom velikom turističkom kompleksu, poznatom i izvan granica BiH, rekoše nam da je u pitanju nenormalna inicijativa koja se ugostiteljima “servira” na startu turističke sezone.

Svadbe ugovaraju i za ponedjeljak

“ Imamo osjećaj kao da nas neko svjesno ponovo gura u vrijeme pandemije virusa korona. Nakon poplava i korone samo nam još i to treba, da se neko s nama poigrava na ovakav način. Ukoliko imate 350 gostiju na spavanju u nedjelju naveče, da li ćete vi za njih otvarati posebnu liniju hrane ili ćete ih poslužiti u restoranu koji je namijenjen za tu vrstu usluge? Mi imamo dvije velike svadbe tokom ljeta koje su ugovorene za ponedjeljak, jer drugog termina u sedmici za njihovo organizovanje nije bilo. Sve se dogovara i usaglašava sa poslovnim partnerima, ali i sa našim radnicima. Našim radnicima izlazimo ususret, ukoliko oni imaju neku privatnu obavezu subotom ili nedjeljom. S njima dogovoramo, ukoliko žele da odsustvuju i više dana u sedmici”, rekla nam je suvlasnica velikog turističkog kompleksa.

U posljednje vrijeme iz ugostiteljske branše čuju su vapaji poslodavaca da nemaju dovoljno radnika, konobara i kuvara. Inicijativa da ugostitelji ne bi trebalo da rade ponedjeljkom samo dodatno komplikuju ionako tešku situaciju u ovoj djelatnosti, kažu bijeljinski ugostitelji.

Bijeljina.com