Najviše prijavljenih slučajeva morbila u Banjaluci i Bijeljini

22.03.2024. - Aktuelno

Broj zaraženih od morbila u Republici Srpskoj je u porastu, sa današnjim danom prijavljeno je 30 oboljelih, a najviše ih je u Banjaluci i Bijeljini, po 14, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

U Mrkonjiću Gradu i Prnjavoru prijavljeni je po jedan slučaj zaraze.

Najveći broj oboljelih je, kako se navodi, starosti od jedne do četri godine, čak 11 mališana, dok su među oboljelima i dvije bebe mlađe od godinu dana.

Iz Instituta kažu da domovi zdravlja u Srpskoj imaju na raspolaganju MRP vakcinu, te apeluju da roditelji na vrijeme vakcinišu svoju djecu jer je to jedini vid zaštite protiv ove bolesti, prenosi Srna.

Dom zdravlja Banjaluka prijavio je epidemiju morbila 8. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija je polovinom februara upozorila da će više od polovine svjetskih zemalja biti izloženo velikom ili veoma visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ukoliko se ne preduzmu hitne preventivne mjere.

Morbili su visoko zarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu morbila obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih lica. Virus morbila je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva časa nakon izlaganja nevakcinisanog lica virusu.

Izvor: ATV