Cijene su odraz bezobrazluka vlasti

26.02.2023. - Aktuelno

Kada su rasle, pravdano je to galopirajućom inflacijom, rastom cijena goriva i troškova transporta, a danas, kada su cijene nafte značajno niže, izostaje očekivano vraćanje cijena hrane u podnošljivije okvire. Na ovo već duže vrijeme upozoravaju građani, ekonomisti i mediji, ali bez efekata.

 

 

Kako nam je rekao ekonomski analitičar Igor Gavran, jasno je da su cijene davno morale pasti.

Ograničene marže

– Ne samo zbog pada cijena nafte i goriva, pa i plina, nego i žitarica i drugih sirovina čijim se poskupljenjem pravdalo ranije poskupljenje. Odlično pamtim da se poskupljenje jaja pravdalo višim cijenama ambalaže, koje su navodno uzrokovane visokim cijenama plina. Ni tada mi to nije bilo uvjerljivo jer svi znamo da ambalažu jaja može bilo ko proizvesti bilo gdje. Zašto sada, kada je plin drastično jeftiniji, cijene nisu niže – upitao je Gavran.

Istakao je i da su se zbog rata i rasta cijena žitarica pravdala poskupljenja svega što je makar izdaleka vezano za žitarice.

 

– Odavno se žito izvozi iz Ukrajine, cijene su pale, ali ništa od onoga što je tada poskupjelo nije pojeftinilo. A sve cijene, ili sav ovaj bezobrazluk, povezuju troškovi prijevoza roba koji direktno ovise o cijenama goriva – kazao je Gavran.

Predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine Jovan Vasilić istakao je da su inspekcije kontrolirale stanje i u ovom dijelu BiH, ali da se cijene u tržnim centrima, uprkos kaznama, nisu promijenile.

– Kod nas su marže ograničene samo za nekoliko proizvoda, a sve ostalo je na slobodnom formiranju cijena. Zato trgovci prilikom formiranja cijena ukalkulišu i maržu i kaznu koju će platiti. Tako je i s proizvođačima koji u cijene proizvoda ukalkulišu i inflaciju i kaznu, pa su cijene zato visoke – rekao je Vasilić.

Kifla i avion

Ni u vrijeme pripreme proljetne sjetve nema adekvatne reakcije, pa će i ove godine poljoprivredna proizvodnja biti vrlo skupa, dodao je.

– Vlast neće da se odrekne para. Pričamo o diferenciranoj stopi PDV-a koju je za neke proizvode uvelo niz zemalja, a kod nas je isto kupio kiflu ili najskuplji Mercedes ili avion. Naravno da neće da se odreknu poreza, ni akciza, ni ničega – konstatirao je Vasilić.

Domaća poljoprivreda

Vasilić je istakao da će cijena hrane biti skupa sve dok država ne posveti više pažnje domaćoj poljoprivredi.

– Podrška nije ni blizu onoj u Srbiji i Hrvatskoj, odakle uvozimo najviše, a o zemljama EU da ne govorimo – rekao je Vasilić.

izvor:Avaz/FOTO:Avaz