Jelena Trivić tvrdi da novo samobistvo u UKC više nije izolovan slučaj

24.01.2024. - Aktuelno

Prije tri godine upozoravala sam na gotovo epidemijske razmjere samoubistava u UKC. Pozvala na odgovornost nadležnih, na provjeru sistema. Od tada se ništa nije promijenilo, a tragični događaji se nastavljaju.

Responsive image

To je izjavila predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, povodom još jednog samobistva u UKC Republike Srpske u Banjaluci.

“Odgovornost je na cjelokupnom rukovodstvu UKC, ali i na drugim relevantnim institucijama, jer su na ove događaje ostali nijemi. Ovo više nisu izolovani slučajevi. Porodici preminulog iskreno saučešće, a nadležni ako imaju trun morala i savjesti trebali bi kolektivno podnijeti ostavke. Na sve strane vidimo da se sistem urušava”, napisala je Trivićeva na Fejsbuku.

Ona je podsjetila i na svoju objavu iz oktobra 2021, na istu temu, pod naslovom “Tišina koja odzvanja”.

“Šesto samoubistvo na UKC u samo nekoliko mjeseci. Drugo u deset dana. Odgovorni ćute. Ne znaju šta da rade. Ali se ne osjećaju odgovornim. Niti da daju odgovore šta se to dešava na UKC, niti da daju ostavke. Ništa”, napisala je tada.

Poručila je da “nešto moraju mijenjati u svom radu ili se moraju mijenjati rukovodioci”.

“Nešto mora zaustaviti ovaj nesrećni niz. Radi se o ljudima. O porodicama. O sudbinama. Želimo odgovore, zašto, gdje su propusti, kako pomoći ljudima. Bavite se opozivima, broju ljudi na protestima. Samo se očigledno svojim poslom ne bavite. Odgovorite nam! Odgovorite ili ćete odgovarati pred sudom naroda”, poručila je Trivićeva.

Izvor: Srpska info