Šteta se mjeri desetinama hiljada maraka

19.02.2024. - Aktuelno

Zbog nesavjesnog ponašanja vozača tokom prelaska putnih, odnosno pružnih prelaza, prema podacima “Željeznica Republike Srpske”, tokom protekle godine desile su se 34 nezgode i tri udesa, a iako još nije utvrđen konačan iznos pričinjene štete, ona se procjenjuje na oko 30.682 KM.

Responsive image

Tako su se vanredni događaji na pružnim prelazima lani u prosjeku dešavali svakih 10 dana, a na osnovu objava “Željeznica Srpske” neodgovorno ponašanje vozača nastavljeno je i ove godine.

Iz “Željeznica Srpske” za “Nezavisne novine” ističu da se način i nivo osiguranja putnog prelaza određuje na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, a što je i definisano zakonom i propisima.

“Saobraćajni znak ‘stop’ mora biti dovoljan da se vozači drumskih vozila zaustave prilikom nailaska na putni prelaz. Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge, kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima”, objašnjavaju u ovom preduzeću za “Nezavisne novine”.

U “Željeznicama Srpske” ističu da je u signalizaciju na putnim prelazima lani investirano više od pola miliona maraka, a što podrazumijeva projektovanje, izvođenje svih neophodnih radova i instaliranje opreme.

“U prethodnih desetak godina ‘Željeznice Srpske’ su u podizanje nivoa bezbjednosti i osiguranje putnih prelaza uložile više od 4,5 miliona KM”, kazali su oni.

Goran Bošnjak, viši stručni saradnik za preventivu, planiranje i rad na kampanjama na unapređenju bezbjednosti saobraćaja u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, ističe za “Nezavisne novine” da je procenat smrtnosti i broj vanrednih događaja u željezničkom saobraćaju niži u odnosu na drumski, ali su posljedice daleko opasnije.

Kako je naveo, lani su održali sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava u kojima su se desili udesi u željezničkom saobraćaju, a u kojima je bilo poginulih ili teže povrijeđenih osoba, a zaključeno je da je potrebno raditi na otklanjanju postojećih nedostataka, ali i uticati na to da učesnici u saobraćaju poštuju signalizaciju.

“Takođe, neophodno je da se u što većoj mjeri obrati pažnja na pružne prelaze kroz nastavak preventivne aktivnosti i upoznavanje šire javnosti sa značajem poštovanja saobraćajnih propisa, te posljedicama njihovog nepoštovanja, a najviše uticanjem na svijest učesnika u saobraćaju, jer je analizom saobraćajnih nezgoda utvrđeno da su u 90 odsto i više slučajeva krivci vozači u drumskom saobraćaju”, istakao je on.

Dodao je da je vršeno i brojanje učesnika u saobraćaju koji prelaze preko pružnih prelaza, sa osvrtom na njihovo ponašanje.

“Brojanje je vršeno na nekoliko pružnih prelaza, odnosno na prelazima sa nižim nivoom osiguranja i sa višim nivoom osiguranja. Ako rezultate uporedimo sa podacima iz istraživanja u 2022. godini, može se zaključiti da je zbog nepoštovanja pravila prilikom prelaska, kod prelaza sa višim nivoom osiguranja, došlo do povećanja nepropisnih prelazaka i to naročito kod ranjivih učesnika u saobraćaju, odnosno pješaka i biciklista”, objašnjava Bošnjak za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, neophodno je vršiti edukaciju o bezbjednosti saobraćaja svih učesnika u saobraćaju putem preventivnih aktivnosti i tokom obuke budućih vozača u auto-školama.

Izvor: Nezavisne