Zašto se posti srijedom i petkom?

26.03.2024. - Aktuelno

Jedno od vrlo važnih pravila u životu svakog vjernika jeste post srijedom i petkom. Na ove dane posti se tokom cijele godine, izuzev trapave sedmice.

Ali, da li znate zbog čega vjernici poste baš u srijedu i petak?

Sigurno ste i vi milion puta čuli od nekoga da je petak dan za post zbog djece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva.

Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

Srijeda je posni dan jer je baš u srijedu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila srijedu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vjernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan – dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Dakle, post nije ograničen samo na roditelje ili one koji žele da imaju djecu. Post zbog djece može da vam bude samo dodatna motivacija, odnosno želja da zbog vaših ranijih grijehova ne ispaštaju vaša djeca.

Vodite računa šta radite – nije rijetkost da se kazna za grijeh odražava na djecu, kako i stara izreka kaže: “Roditelji jedu grožđe, a djeci trnu zubi”.

Srijedom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja.

Izvor: ATV