MUP Srpske nabavio 50 novih automobila

25.09.2023. - Aktuelno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) dalo je posao nabavke 50 automobila vrijedan 3,3 miliona maraka konzorcijumu firmi „Porsche leasing“ Sarajevo i „Auto komerc V.S.“ iz Banjaluke, prenosi CAPITAL.

Kako je naglašeno u obavještenju o dodjeli ugovora, vozila se nabavljaju putem operativnog lizinga na period od 48 mjeseci.

„Komisija je konstatovala da je konzorcijum „Porsche leasing“ Sarajevo i Auto Komerc V.S.“ Banjaluka ispunjava sve uslove i da je dostavio za ugovorni organ prihvatljivu ponudu“, stoji u obrazloženju.

Navedeno je da je ugovor dodijeljen primjenom kriterija najniže cijene tehnički zadovoljavajuće ponude.

Pomenutu nabavku MUP RS je raspisao krajem jula ove godine.

Zahtijevali su da automobili budu sa dizel motorima i manuelnim mjenjačima, da imaju utičnicu u prtljažniku, da budu bijele boje, te da im ponuđač da garanciju na vozila za cjelokupan period trajanja lizinga, odnosno 48 mjeseci.

Ponuđač je obavezan da u tih 48 mjeseci registruje vozila, da ih kasko osigura, da vrši redovan servis po servisnim intervalima proizvođača vozila u smislu pređenih kilometara, da vrši zamjenu ulja, svih filtera, sijalica, disk pločica, metlica brisača i svega ostalog što podrazumijeva redovno održavanje.

Podsjetimo, da je MUP i u maju od „Porsche leasinga“ nabavio 25 automobila putem operativnog lizinga, te da su za tu nabavku iskeširali 2,1 milion KM.

Pojašnjenja radi, operativni lizing ima obilježja poslovnog najma jer se ovdje radi o najmu objekta lizinga, bez namjere sticanja vlasništva nad njim.

Iako su u Vladi RS ranije isticali da su troškovi održavanja voznog parka MUP-a veliki i da je uzimanje na lizing povoljnija varijanta, dobro upućeni sagovornici CAPITAL-a kažu da za ovakvu nabavku nema ekonomske računice i da je nejasno zbog čega MUP to radi.

Izvor: Bl portal