Nije tačno da se nabavlja vodeni top za razbijanje demonstracija

08.09.2023. - Aktuelno

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske saopštilo je danas da ne nabavlja vodeni top za razbijanje demonstracija, već za uništavanje eksplozivnih naprava.

Iz MUP-a ističu da nije tačna objava portala “Kapital”, koju su prenijeli pojedini mediji, da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za nabavku vodenog topa za razbijanje demonstracija.

Vlada je dala saglasnost za dopunu internog plana i programa utroška sredstva od prodaje stalne imovine radi sprovođenja javne nabavke vodenog topa sa pripadajućom municijom za uklanjanje eksplozivnih naprava. Ovaj uređaj težine oko tri kilograma koristi se u slučaju pronalska eksplozivne naprave i procjene da bude uništena, ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske su pozvali portal “Kapital” i druge medije koji su objavili netačnu informaciju da je koriguju i da ubuduće provjere ovakve infromacije prije nego što je objave, što je osnovno pravilo profesionalnog i objektivnog novinarstva.

“Objavom i širenjem neprovjerenih i prije svega neistinitih informacija, šire se dezinformacije, što nije smisao novinarstva, te ne bi smio biti ni cilj medija”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Izvor: Agencije