Mučenje divljači kažnjivo i do 200.000 KM

08.11.2022. - Aktuelno

Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini oglasio se saopštenjem u kojem se navodi kako već duži period na području Evropske unije i među članovima FACE se vodi kampanja #signforhunting (potpiši za lov).

Naime, pokreti zelenih i zaštitnika životinja lobiraju i u svojim idejama idu dovoljno daleko da traže totalnu zabranu lova, a birokratskim putem već su uradili dosta da ograniče djelovanje lovaca.

“Razloga je mnogo, a na sve dodatno dolazi loš imidža lovaca koji (ne)svjesno kreiramo u javnom prostoru. Slični napori dešavaju se i u regionu i samo je pitanje kada će doći do nas u većem obimu, iako i danas imamo zagovornika koji bi najradije ukinuli lov. Nakon otvorenja lova redovno se na društvenim mrežama dijele multimedijalni materijali koji nisu i ne smiju biti slika lova, lovaca niti lovstva. Stoga Vas molimo da, u skladu sa lovačkom etikom i našim lijepim tradicionalnim običajima, na društvene mreže postavljate i objavljujete fotografije i videozapise na kojima je divljači odata počast što znači materijale bez krvi, bez pasa koji kidaju divljač, bez da se na divljač naslanjaju predmeti i bez da divljač visi po haubama automobila, sa grana i slično. Već imamo pritužbe od pojedinaca na materijale koji se dijele po socijalnim mrežama. Kako smo pisali u više navrata mučenje divljači zakonski je kažnjivo i nosi kazne od 200 – 200.000 KM. Apelujemo na lovačka društva da ukažu svojim lovcima na ove pojave, ali i da sva devijantna ponašanja članova i iskazano nepoštovanje prema divljači kazne u skladu sa svojim pravilnicima” – poručeno je iz Saveza lovačkih organizacija u BiH.

Izvor: Avaz/ E. Ć.