Evo šta tačno treba uraditi poslije Božića

08.01.2024. - Aktuelno

Šta treba uraditi sa badnjakom posle Božića najčešće je pitanje koje se postavlja ovih dana. Svake godine ih viđamo bačene pored kontejnera, verovatno ne zbog lenjosti i nemara, već zato što niko ne želi da njegov badnjak završi u đubretu.

Responsive image

Kako pravoslavlje nalaže, Badnjak nakon Božića bi trebalo ostaviti negde u prirodi, ali je vrlo bitno na koji način to radite. Ne bi ga trebalo ostavljati sa onim dodacima sa kojim se prodaje u supermarketima. Dakle, skinite kesicu sa žitom, mali džak i sve ostale inače suvišne dodatke, i zatim same grane i lišće ostavite u šumi ili u parku.

Ostavljati ga sa nepotrebnim dodacima predstavlja veliko bogohuljenje. Nemojte ih ostavljati na betonu, dva koraka od kontejnera, već zadenite, na primer, za neko drvo.

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koje je pravedni Josif založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Takođe, badnjak je najava Časnog krsta Hristovog.

Izvor: Telegraf