Umjetnost, razgovor i učenje o EU vrijednostima

13.09.2023. - Aktuelno

Prnjavor je juče bio domaćin četvrtog događaja u okviru projekta “Mladi bez granica” Evropske unije u BiH, okupivši oko 90 mladih iz Prnjavora, Banjaluke i Dervente. Program je počeo interaktivnom diskusijom, tokom koje su učesnici imali priliku da saznaju više o evropskim integracijama, slobodi izražavanja i omladinskom aktivizmu te su čuli nešto više o programu “Mladi evropski ambasadori”. Johann Sattler, ambasador Evropske unije u BiH, Anida Sokol, projektna koordinatorica iz Mediacentra Sarajevo, Milica Okiljević, mlada evropska ambasadorka, te Jelena Radivojević Stupar, psihološkinja, razgovarali su s mladima o načinima na koje mladi mogu aktivno djelovati u lokalnim zajednicama, na putu ka evropskim integracijama.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler izrazio je zadovoljstvo prisutnim brojem mladih koji su angažovani i koji rade zajedno na ovom događaju.

“Jedna stvar zajednička za mlade iz Prnjavora, Teslića, Mostara, Sarajeva jeste da svi oni teže pridruživanju ove zemlje, odnosno ulasku u Evropsku uniju. Svi imate prijatelje, ili saradnike ili rodbinu koji žive u zemljama kao što su Italija, Njemačka, zemlje EU gdje se vidi kakve prilike leže pred njima u tom ekonomskom bloku i zaista evropske integracije jestu nešto što objedinjuje ove mlade”, izjavio je Sattler.

 

U nastavku programa, mladi su imali priliku da se kroz radionice muzike, plesa i glume pripreme za učešće u predstavi DIS Teatra Romeo vs Julija u kojoj je na zanimljiv način tematiziran odnos mladih iz dvije različite škole u savremenom društvu, sa svim prednostima i izazovima koje ono donosi.

Prisutni su uživali u predstavi, ali i u prvoj likovnoj koloniji u Prnjavoru, gdje su pod mentorstvom mlade umjetnice Tee Borodenko nastala prava mala umjetnička djela.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je Omladinski centar Prnjavor domaćin jednog ovako bitnog događaja za mlade. Tačno mjesec dana nakon Međunarodnog dana mladih pokazujemo da nastavljamo raditi sa mladima i za mlade. Mladi imaju priliku biti dio raznih aktivnosti, poput panel diskusije, likovne kolonije, pozorišne predstave i na kraju da uživaju u koncertu. Smatram da mladi zaista nemaju granica i da naša djela treba to da pokazuju iz dana u dan. Hvala Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini što to takođe misle i što su nam dali priliku da budemo dio projekta “Mladi bez granica”, istakla je Dajana Bašić, iz Omladinskog centra Prnjavor.

Program je završen koncertom prnjavorske rock grupe Deminutiv.

Projekat Mladi bez granica #YouthWithNoBarriers nije samo pružio platformu za kreativno izražavanje, već je i podstakao dijalog o evropskim integracijama i važnosti mladih u tom procesu.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini ovim projektom nastavlja podržavati inicijative koje doprinose povezivanju mladih. Mladi bez granica realizuje se uz učešće nevladinih organizacija, a domaćin u Prnjavor je bio Omladinski centar Prnjavor. Nakon Prnjavora, projekat Mladi bez granica „putuje“ u Sarajevo 15. septembra.

 

Bijeljina.com