Šansa za zaposlenje odabrala indeks

09.07.2024. - Aktuelno

Željeni indeks na javnim univerzitetima u Srpskoj u prvom upisnom roku steklo je 2.575 svršenih srednjoškolaca, a iako je interesovanje veće nego lani, većina visokoškolskih ustanova nije popunila amfiteatre i prema upisnim kvotama mjesta ima za još 1.890 brucoša.

Ispit znanja prijavljeni kandidati polagali su 1. jula, većina fakulteta sumirala je rezultate, a “Glas Srpske” je provjerio za koje studijske programe je vladalo najveće interesovanje i gdje još ima slobodnih mjesta.

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da je pravo upisa na prvu godinu studija ostvarilo 1.669 kandidata od ukupno 2.053, koliko ih je polagalo prijemni ispit u prvom upisnom roku.

“Prijemni ispit položila su 1.863 kandidata, ali nisu svi ostvarili pravo upisa jer se nisu našli na odgovarajućim pozicijama na rang-listama. Najveće interesovanje vladalo je za Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet, Akademiju umjetnosti, Studijski program psihologija na Filozofskom fakultetu, te za Elektrotehnički fakultet”, rekli su iz Univerziteta.

Dodali su da se kandidati koji su uspješno položili prijemni ispit za upis u prvu godinu studija prvog ciklusa studija na fakultetima Univerziteta u Banjaluci, a nisu ostvarili pravo upisa na odgovarajući studijski program, mogu upisati na neki od srodnih studijskih programa na kojem su ostala upražnjena mjesta i to bez ponovnog polaganja prijemnog. 

“Na našoj internet stranici kao i na internetskim stranicama fakulteta sutra ćemo objaviti podatke o upražnjenim mjestima. Studentske službe će kandidatima izdati potvrdu o položenom prijemnom ispitu, a koju do 17. jula mogu predati zajedno sa konkursnom dokumentacijom na studijski program na kojem je ostalo slobodnog mjesta. Upis kandidata će biti završen do 19. jula”, pojasnili su na Univerzitetu.

Interesovanje mladih za studijske programe Akademije umjetnosti u Banjaluci u posljednjih nekoliko godina bilježi ogroman rast. Na prvi upisni rok ovog ljeta prijavilo se 156 kandidata, a prije pola decenije taj broj kretao se između 70 i 80 zainteresovanih.

“Uspjeli smo upisati oko 90 budućih brucoša iako mjesta ima za njih 114. Jako nam je važan talenat, kvalitet i pripremljenost za prijemni ispit, koji je specifičan i na nekim smjerovima traje i do pet dana. Primili smo one koji su bili najtalentovaniji i najbolje pripremljeni. Kandidatima koji nisu položili prijemni smo savjetovali da se bolje pripreme i u avgustu dođu po drugu šansu”, rekla je dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Dragana Purković Macan.

Dodala je da mjesta ima na slikarstvu i grafici, određenim smjerovima Studijskog programa muzička umjetnost, a upisne kvote nisu popunjene ni na produkciji i animaciji.

“Očekujemo da ćemo u drugom roku popuniti sva mjesta budući da smo sličnu situaciju imali i lani, kada smo za pojedine smjerove tražili proširenje liste”, kazala je Purković Macan. 

Razlog sve većeg interesovanja mladih Purković Macan nalazi u promociji i prezentaciji javnosti svega što Akademija radi, ali i činjenici da su sve prisutniji na umjetničkim festivalima u regionu i u inostranstvu.

“Takođe, naši studenti vrlo lako dolaze od posla, tržište rada ima potrebu za profilima koje obrazujemo. Bilježimo porast broja studenata iz regiona koji žele da studiraju kod nas. Prednjače mladi iz Srbije, ali ima i onih iz Hrvatske i Crne Gore”, kazala je Purković Macan.

Prava bitka za indekse vođena je i na banjalučkom Filozofskom fakultetu i to za Studijski program psihologije.

“Obično se prijavi nekoliko puta više kandidata od broja raspoloživih mjesta. Na prijemni za psihologiju izašlo je 105 kandidata, a primamo 45, tako da su mnogi ostali ispod crte. Gotovo su popunjena i mjesta za Studijski program predškolskog vaspitanja, te učiteljski. Slobodnih mjesta ima na programima pedagogije i istorije, te filozofije, studijskom programu koji je najveći izazov kad je riječ o popunjavanju upisnih kvota jer je mali broj kandidata”, rekao je dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci Srđan Dušanić navodeći da je mogućnost zaposlenja glavni razlog velikog interesovanja za psihologiju, koja je postala poprilično popularna u privredi i IT industriji, ali i činjenica da se ljudi sve više okreću sebi i svom psihičkom zdravlju.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, za koji posljednjih godina vlada slabo interesovanje mladih, Zlatan Kovačević u kratkom razgovoru za “Glas” rekao je da ne želi komentarisati broj primljenih brucoša do okončanja drugog upisnog roka.

Iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji planira da upiše 1.825 brucoša, ističu da je u prvom upisnom roku prijavljeno 1.035 kandidata.

“Polaganju prijemnog ispita pristupilo je 1.006 kandidata, dok je pravo na upis ostvarilo 906 kandidata”, istakli su na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Dodali su da je na Medicinskom fakultetu Foča pravo upisa ostvarilo 196 kandidata, za 92 više nego na Filozofskom fakultetu Pale. Istovremeno, najmanje budućih brucoša za sada ima Tehnološki fakultet u Zvorniku i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju, i to po 20, te Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju, odnosno 15.

Brojem kandidata u prvom upisnom roku zadovoljan je dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović. On je za “Glas Srpske” istakao da je najveća zainteresovanost, kao i prethodnih godina, bila za smjer računarstvo i informatika.

“Međutim, ove godine je poraslo interesovanje za smjer automatika i elektronika, što nam je posebno drago, jer pokušavamo da kroz taj studijski program osposobimo studente da upravo rade nešto što je blisko, između ostalog, vještačkoj inteligenciji”, kazao je Popović.

Dodao je da su stručnjaci iz oblasti energetike uvijek potrebni pa na smjeru elektroenergetika ima dovoljno upisanih, koji će imati mogućnost da rade i nastave studije kroz master program koji je vezan za obnovljive izvore pametne elektroenergetske mreže.

“U drugom upisnom roku očekujemo još petnaestak kandidata, što znači da bi naš plan od 95 brucoša bio ostvaren. Prošle godine je bilo manje interesovanje za naše programe”, istakao je Popović pohvalivši se da već duži niz godina upisuju veliki broj vukovaca.

Ove godine ih ima desetak, zbog čega su posebno ponosni jer bi, kako kaže, svi trebalo da posvete pažnju upravo toj djeci.

“Isto tako, oko 90 odsto naših brucoša je sa prosjekom većim od 4,2. Smatram da je to jako bitno istaći”, rekao je Popović.

S druge strane, dekan Ekonomskog fakulteta u Palama Marko Đogo kaže da interesovanje uvijek može biti bolje.

“I sada smo upisali gotovo isti broj kandidata kao lani u prvom upisnom roku. Nisam zadovoljan. Prijemni ispit položilo je 54 kandidata, a radimo na tome da taj broj podignemo do stotinu”, kazao je Đogo.

Drugi upisni rok

Konkurs za upis studenata u drugom roku na javnim univerzitetima u Srpskoj biće objavljen 14. avgusta, dok će se prijave za polaganje prijemnih ispita moći predati od 26. do 30. avgusta.

Prijemni ispiti u drugom upisnom roku biće organizovani 2. septembra, dok je upis primljenih kandidata planiran od 9. do 13. septembra.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Anita Janković Rečević, Danijela Bajić