Opštine i gradovi dužni 356 miliona KM

10.04.2024. - Aktuelno

Zaduženost lokalnih zajednica u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iznosila je 356,26 miliona maraka, a dok na pojedinim adresama opština koje najviše duguju bankama navode da nemaju nikakvih problema kada je riječ o izmirenju kredita, drugi ne kriju da ne vide izlaz iz začaranog kruga dugovanja.

U Ministarstvu finansija RS navode da je direktno kreditno zaduženje lokalnih zajednica na kraju prošle godine iznosilo 356,26 miliona KM te da je dug manji u odnosu na isti period prethodne godine za 3,98 miliona maraka.

“Najzaduženije lokalne zajednice u Srpskoj na kraju 2023. godine su Kneževo, Doboj i Bileća”, kazali su “Glasu” u Ministarstvu finansija RS.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je rekao da je ova lokalna zajednica zadužena u skladu sa zakonskim propisima te da dug ne prolazi zakonski limit od 18 odsto ostvarenih prihoda.

“Sve obaveze po osnovu kredita redovno izmirujemo. Krediti su isključivo utrošeni za razvoj grada, gradnju sportske dvorane, infrastrukture, saobraćajnica… Doboj je jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj. Nakon Banjaluke sigurno smo na drugom mjestu kada je riječ o gradnji u Republici Srpskoj. Svi krediti otišli su u razvojne svrhe”, kazao je “Glasu Srpske” Jerinić i dodao da je budžet ove lokalne zajednice stabilan i likvidan te da na vrijeme izmiruju sve svoje obaveze prema bankama.

Sa druge strane u Bileći navode da ta lokalna zajednica ima velike probleme zbog milionske zaduženosti te da su sve oči uprte u Srbiju koja im je obećala finansijsku pomoć.

“Stalno smo u blokadama. Nikako ne možemo da postignemo taj kontinutitet u izmirenju obaveza koje imamo. Naslijedili smo dug od skoro 20 miliona maraka prema bankama i dobavljačima i trista nekih drugih čuda. Sada je dug manji za nekih dva i po miliona maraka”, kazao je “Glasu Srpske” načelnik Bileće Veselin Vujović.

Naglasio je da je izmiren dug ka bankama i drugim subjektima u prethodnom periodu po sili zakona, odnosno sudskim presudama i blokadama računa.

“Jedva funkcionišemo. Prezaduženi smo. Smanjili smo broj radnika za više od 80 u odnosu na prije tri godine. Sve je to nedovoljno. Podizanje minimalca dodatno nas je opteretilo. Tako da ne znam šta nam je činiti. Čekamo i neka sredstva koja su nam obećana od Vlade Srbije da malo bude pomognut budžet. Riječ o oko milion evra pomoći koja bi nam dobro došla. Time bismo prije svega postigli kontinuitet sa isplaćivanjem obaveza, kako prema Poreskoj upravi RS tako i prema svim ostalima. Osim toga treba još da smanjimo broj radnika. Nadamo se boljim danima”, zaključio je Vujović.

Načelnik opštine Kneževo Goran Borojević juče nije odgovarao na naše pozive, a ova lokalna zajednica već godinama spada u red najzaduženijih u Srpskoj.

Samo petorka čista

Prema podacima Ministarstva finansija RS na kraju prošle godine pet lokalnih zajednica nije imalo direktnih kreditnih zaduženja. Riječ je o opštinama Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar te Rudo i Osmaci.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Marijana Miljić Bjelovuk