Milovanović: Ne očekujemo probleme u slivu Drine i Save | Bijeljina.com

Milovanović: Ne očekujemo probleme u slivu Drine i Save

19.05.2023.

U slivu Save i Drine se ne očekuju opasnosti zbog povećanja vodostaja usljed obilnih kiša jer su sigurnost i kvalitet objekata koji su u funkciji odbrane od poplava na mnogo većem nivou nego 2014. godine, izjavio je direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović i najavio potpisivanje ugovora za prvu fazu drinskog nasipa vrijednosti gotovo dva miliona KM.

“Od 2014. godine Vlada Republike Srpske plasirala je više od 250 miliona KM u objekte zaštite od poplava iz različitih izvora, odnosno kreditnih zaduženja, grantova, Fonda solidarnosti i vlastitih sredstava”, rekao je Milovanović na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je istakao da su ulaganja u objekte vidoprivrede realizovana u 43 lokalne zajednice na 322 lokacije.

Milovanović je rekao da ljudi nemaju predstavu o tome šta je sve urađeno jer je većina tih lokacija gdje se vrše radovi daleko od očiju javnosti.

Prema njegovim riječima, u Bijeljinu je uloženo oko 57 miliona KM, u Kozarsku Dobicu oko 20 miliona KM, Gradišku 19 miliona KM, Bratunac 13,5 miliona KM, Trebinje 11 miliona KM, Zvornik devet miliona KM, Šekoviće sedam miliona KM, Banjaluku oko šest miliona KM, Šamac pet miliona KM, Prijedor 4,5 miliona KM, Doboj više od dva miliona KM.

On je istakao da su građanima uočljivi radovi u Čelincu gdje je regulisano korito rijeke Vrbanje uz urađeno šetalište, kanal Dašnica u Bijeljini, regulacija korita rijeke Zeleni Jadar u Milićima, zaštita obale rijeke Drinjače u Šekovićima, te regulacije rijeke Križevice u bratunačkoj opštini, gdje je urađeno betonsko korito.

“Nigdje u svijetu ne postoji stoprocentna zaštita od poplava, pa tako ni ovdje”, rekao je Milovanović, te podsjetio na katastrofalne poplave u Italiji, te prošle godine u NJemačkoj.

Govoreći o planovima, Milovanović je najavio da je za sedam do deset dana planirano potpisivanje ugovora za prvu fazu izgradnje drinskog nasipa čija je vrijednost skoro 1,98 miliona KM, kao i ugovor za regulaciju rijeke Studeni Jadar u opštini Milići oko oko 1,94 miliona KM.

On je istakao da su obezbijeđena i sredstva za rekonstrukciju glavnog obodnog kanala u Bijeljini, ali će ta realizacija ići posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Milovanović je naveo i da su obezbijeđna sredstva i potpisani ugovori prije nepuna dva mjeseca za radove u ovoj godini, među kojima je regulacija korita rijeke Vrbas u Banjaluci u iznosu 5,6 miliona KM bez PDV-a, gdje je izvođač radova uveden u posao, te rehabilitacija korita rijeke Bosne i zaštita naselja Dobor u Modriči za šta je izdvojeno 5,3 miliona KM.

Prema njegovim riječima, u Doboju je predviđena rehabilitacija korita rijeka Liješanj i Grab za šta će biti izdvojeno 2,4 miliona KM, u Zvorniku regulacija rijeke Hoče u Karakaju oko 2,3 miliona KM, a u okviru druge faza rehabilitacije crpnih stanica u Semberiji je predviđeno ulaganje 6,25 miliona KM.

On je dodao da je u Prijedoru planirana regulacija korita rijeke Miloševice u iznosu većem od 3,2 miliona KM, kao i rješavanje klizišta na savskom nasipu u Gradišci i Kozarskoj Dubici.

Milovanović je naveo da se u dugoročnom planu sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske dogovara nastavak izgradnje drinskog nasipa prema Pavlovića mostu, posljednja faza rekonstrukcije crpnih stanica, koji bi obuhvatila crpnu stanicu u Novom Gradu, Begov put u Semberiji, te Ivanjsko polje jedan i dva u Brodu, čime bi imali sve crpne stanice potpuno rekonstruisane i sa novim pumpnim agregatima.

On je dodao da je u planu i regulacija rijeke Željeznice u Istočnoj Ilidži, izgradnja obodnog kanala oko opštine Gacko, te čišćenje i regulacija rijeka Sane i Gomjenice na području Prijedora.

Govoreći o nelegalnoj eksploataciji šljunka, Milovanović je naveo da je na adrese nadležnih institucija uputio dvadesetak prijava kako bi se to zaustavilo, jer građani od toga nemaju nikakvu korist.

Milovanović je rekao da je, sa druge strane, od legalne eksploatacije po tom osnovu lani u budžet Republike Srpske uplaćeno 1,6 miliona KM, 2021. godine 2,1 milion KM, 2020. godine 1,66 miliona KM, a 2019. 2,4 miliona KM.

 

izvor:Srna/FOTO:Bijeljina.com