OC “Jahorina“ na naplatu stiglo 20 miliona KM

29.01.2024. - Aktuelno

Olimpijskom centru “Jahorina” juče je istekao trogodišnji grejs period za dva dugoročna kredita od ukupno 20 miliona KM, a u avgustu ove godine na naplatu dospijevaju rate po osnovu još tri kredita u ukupnom iznosu od skoro 50 miliona KM, otkriva Capital.

jahorina

Prema zvaničnim podacima OC “Jahorina“, dugoročni kredit kod Šparkase banke realizovan je 28. januara 2021. godine na period od deset godina, po kamati od 3,95 odsto i grejs periodom od tri godine. Namjena ovog kreditnog zaduženja je prva faza izgradnje šestosjedne žičare Rajska dolina.

Pored tog kredita kod Šparkase banke, prva rata na naplatu juče se stigla i po kreditu Nove banke od deset miliona KM, takođe na period od deset godina, kamatom od četiri odsto i grejs periodom od tri godine. Namjena ovog kredita je druga faza izgradnje šestosjedne žičare Rajska dolina, te projektovanje i prva faza izgradnje gondole Pale-Jahorina.

U avgustu ove godine ističe grejs period za još tri kredita OC “Jahorina“ u ukupnom iznosu od skoro 50 miliona KM. Riječ je 19,6 miliona KM kredita kod Unikredit banke Mostar koji je podignut za projektovanje i izgradnja gondole Poljice. Grejs period za ovaj kredit podignut na deset godina po kamati o 3,99 odsto ističe 25. avgusta.

Tri dana kasnije ističe grejs period za kredit od 20 miliona KM sa kamatom od četiri odsto kod Nove banke koji je podignut za projektovanje i izgradnju žičare Trnovo, zatravljivanje 200.000 kvadrata ski staza na Jahorini, te osnježavanje i izgradnju novih ski staza na Igrištima.

Istoga dana ističe grejs period i za kredit od deset miliona KM kod Šparkase banke podignut za projektovanje i izgradnju polazne, izlazne stanice i garaže gondole Poljice i izgradnje garaže gondole Partizan.

Nije jasno kako i od čega će OC “Jahorina“ izmirivati obaveze po prispijeću navedenih kredita, jer godinama unazad kuburi sa izmirivanjem milionskih dugovanja.

Pored toga, poseban problem je što se dio poslova za koji su podignuti krediti, poput prve faze izgradnje gondole Pale-Jahorina, nalazi tek u povojima, a već su pristigle rate za njegovu otplatu.

Iako uprava OC “Jahorina“ uporno pokušava ubijediti javnost da uspješno posluje, kod banaka ne uživa ugled. To se najbolje pokazalo krajem novembra prošle godine kada je OC “Jahorina“ morao po kreditno zaduženje preko Drine, jer nijedna domaća banka nije željela da ih kreditira. OC “Jahorina“ tada je kod beogradske “Alta banke“ podigla kratkoročni kredit od 4,6 miliona evra uz visoku kamatu od 10,75 odsto.

Vraćanje tog, kao i svih ostalih kredita OC “Jahorina“, bezuslovno je garantovala Vlada RS koja je i početkom ovog mjeseca dala garanciju od 13,5 miliona KM na zaduženje OC “Jahorina“ kod Investiciono-razvojne banke RS. Rok otplate kredita je 12 mjeseci, jednokratno po dospijeću sa fiksnom kamatnom stopom od 3,5 odsto.

Uprkos tome što im zbog neizmirivanja obaveza tokom grejs perioda banke često blokiraju račune, predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina“ Nedeljko Elek kaže da to što su im juče na naplatu stigle prve rate po kreditima od 20 miliona maraka ne predstavlja nikakav problem.

Izvor: Capital.ba / Autor: D. Momić