Svečano uručene povelje Matice srpske za 2022. godinu

18.12.2023. - Aktuelno

U prostorijama Matice srpske u Novom Sadu danas su svečano uručene Povelje za njegovanje srpske jezičke kulture za 2022. godinu, a među dobitnicima ovog prestižnog priznanja je i lingvista Sreto Tanasić, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

matica srpska

Tanasić, kome je Povelja dodijeljena za višedecenijski rad u polju standardizacije srpskog jezika je izjavio da ga ovo priznanje posebno raduje jer dolazi od strane Matice srpske koja je najstarija srpska književna i kulturna institucija novijeg doba.

On je podsjetio da je Matica srpska osnovana 1826. godine “upravo u vrijeme kada se počela rađati srpska sloboda”.

“Dakle, Matica u koju je ugrađena celokupna srpska moderna naučna misao i kultura dodeljuje ovo priznanje kao znak i važnosti srpskog jezika kao stuba našega identiteta i nacionalnog i kulturnog i suvereniteta. Stoga to priznanje zaista mnogo znači prije svega za afirmaciju srpskog jezika i njegovog pisma za podizanje svesti u našoj kulturnoj javnosti o njihovom značenju”, rekao je on.

Žiri Matice srpske je laureate za 2022. godinu saopštio u martu ove godine, a danas su im uručene nagrade.

Povelje za njegovanje srpske jezičke kulture pripale su, osim Tanasiću i Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ za ukupni doprinos izučavanju srpskog jezika i njegovanju srpske jezičke kulture i ćiriličkog pisma i Odboru za standardizaciju srpskoga jezika – za ukupni doprinos u polju standardizacije srpskog jezika i njegovanja srpske jezičke kulture i ćiriličkog pisma.

Povelja je dodijeljena i Međunarodnoj letnjoj školi srpskog jezika, kulture i istorije i Centru za srpski jezik kao strani na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu za promovisanje i popularizaciju srpskog jezika van granica Srbije.

Posthumno, priznanje je na ovaj način odato i akademicima Milovanu Danojliću i Rajku Petrovu Nogi za njegovanje srpskog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti.

Izvor: Agencije / Foto: RTV.rs