Mješavina tri virusa napravila pometnju u domovima zdravlja, čekaonice prepune

12.01.2024. - Aktuelno

Nekada se znalo da zimi imamo grip ili kijavicu, a sada se pojavila tridemija, ili mješavina tri virusa koja je napunila čekaonice u bolnicama.

Responsive image

Posljednjih nedjelja puni domovi zdravlja i ambulante, skoro da nema onih koji u okolini, kući ili lično nisu osjetili kako izgleda taj miks virusa. Prijavljena je i epidemija velikog kašlja. Ipak, zaštitnu masku malo ko nosi, čak i u zdravstvenim ustanovama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prepuna je čekaonica Hitnog prijema u Kliničko-bolničkom centru Zemun. Pacijenti i rodbina se u žurbi ne sjete da ponesu i stave maske. Zato ih na ulazu dijeli osoblje.

“Nije samo u pitanju kovid virus nego i respiratorne infekcije koje su sad u porastu. Imamo jako veliki priliv pacijenata na Odjeljenje pulmologije, pedijatrije. Veliki broj ne samo sa kovidom nego i sa virusima gripa i ostalim virusima. Sve što može da dovede do respiratorne zavisnosti, sve što se prenosi respiratornim putem, maske predstavljaju obaveznu mjeru zaštite ne samo za zaposlene nego i za pacijente”, upozorava prof. dr Dejan Stevanović, upravnik Klinike za hirurgiju KBC “Zemun”.

Za koga su obavezne maske

Odluka Radne grupe za praćenje pandemije, donijeta još u septembru, da su maske obavezne u svim zdravstvenim ustanovama i za zaposlene i za pacijente, i dalje je na snazi.

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradski zavod za javno zdravlje kaže da je epidemiološka situacija vezana za kovid stabilna. Broj oboljelih osoba ove nedjelje u odnosu na prethodnu i pretprošlu nedjelju je ujednačen, ali ukazuje da to ništa ne znači, jer imamo i cirkulaciju i virusa gripa.

“Mnogo ljudi je otputovalo van Beograda tako da će se epidemiološka situacija, odnosno broj osoba za potvrđenim virusom gripa vjerovatno već narednih nedjelja kad krene drugo polugodište promijeniti”, ističe Begović Lazarevićeva.

Ko odlučuje o posjetama pacijentima

Kako navodi Begović Lazarević, komisija za prevenciju bolničkih infekcija u sklopu svake zdravstvene ustanove u sagledavanju konkretne epidemiološke situacije donosi odluku da li će zabraniti posjete i da li će ograničiti i na koji vremenski period će to biti.

U Kliničko-bolničkom centru Zemun pi-si-ar test je obavezan za pacijente koji odlaze na bolničko liječenje na odjeljenja gerijatrije, hematologije i onkologije.

Hitni pacijenti smještaju se u izolaciju dok ne stignu rezultati testiranja. Posjete su zabranjene.

“Posjete su zabranjene do daljeg, obavještenja se mogu dobiti putem telefona. Ovdje na portirnici sve što treba za pacijente se ostavlja i onda naša služba to odnosi pacijentima na odjeljenje. Ali lični kontakt pacijenta i rodbine ne može da postoji na odjeljenjima. To je u okviru mjera koje se sprovode za zaštitu od respiratornih infekcija”, naglašava Stevanović.

Inače, u Srbiji prijavljena je epidemija velikog kašlja. U Beogradu, prema posljednjem presjeku, bilo je oko 500 oboljelih, a u Srbiji više od hiljadu, prenosi Blic.

Izvor: Srpska info