Nova odredba regulisaće cijene osnovnih namirnica

12.02.2024. - Aktuelno

Cijene u marketima širom Srpske divljaju, nekad su građani za veknu hljeba izdvajali 1.20, a danas i do 2.90 KM. Kupci svoje nezadovoljstvo ne kriju kažu da sa današnjim cijenama jedva sastavljaju kraj s krajem.

cijene

“Ja primjećujem kako u zadnje vrijeme podižu cijene, što nisam očekivala jer je onaj talas poskupljenja već prošao. Na primjer eto čaj gledala sam 1.15 jedan dan, sutradan 2.20”, ističu građani.

Zaustaviće, kažu iz Vlade. Doradiće postojeće uredbe u oblasti životnih namirnica, nafte i naftnih derivata, a posebno u oblasti pekarskih proizvoda. Nova uredba uskoro će stupiti na snagu, a njom će biti proširen asortiman proizvoda koji podliježu zakonu o marži.

“Ono što je naš prevashodni cilj je da obezbijedimo osnovni hljeb ili kako ga god nazvali narodni, domaći hljeb, što jeftiniji za građane Republike Srpske i da ispoštujemo ovu uredbu što se tiče marže na osnovne životne namirnice”, kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma.

Republička tržišna inspekcija radi punom parom kako bi zaustavili divljanje cijena. Za nešto više od mjesec i po dana tekuće godine izvršeno je 500 kontrola u marketima. Izrečeno je dosta prekršajnih mjera, a ukupna vrijednost kazni je oko 150.000 KM.

Kazne idu i do 10.000 KM za pravna lica. Republička tržišna inspekcija će i u narednim danima pojačati kontrolu i pratiti stanje na terenu.

Izvor: ATV