Evo zašto prije spornih nabavki nije istraženo tržište

15.04.2024. - Aktuelno

Direktor Branislav Zeljković donio mi je zahtjev Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske za hitnu nabavku termalnih kamera i rekao da krenem sa procesom realizacije, zbog čega nismo imali vremena da istražimo tržište BiH.

Izjavila je ovo u Okružnom sudu Radmila Barašin, koja je bila pomoćnik direktora u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZS) Branislava Zeljkovića kojem se sudi u predmetu “Korona ugovori” . 

U ovom slučaju na optuženičkoj klupi su i direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić, kao i direktori firmi “Promeding” i “Prokontrol” Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. 

Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Svjedočenje Barašin bilo je dosta konfuzno i preopširno, te je pričala o stvarima koje nije ni pitana i odstupala je od ranijih izjava, na šta ju je u nekoliko navrata upozorio predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, kao i tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

“Nekoliko puta ste ispitivani pred tužiocem na iste okolnosti kao i sada. Izjave vam se razlikuju, i ne znam da li je istina ono što ste pričali tada ili ovo što pričate sada”, konstatovala je Tadić Stojisavljević tražeći od svjedoka da se izjasni koji je iskaz tačan.

Svjedok Barašin zbunjeno je reagovala na molbu tužioca, te istakla da su oba iskaza dobra i da ne vidi ništa sporno i konfuzno.

“Tačno je ono što sam rekla u tužilaštvu, ali i ovo što sada pričam. Samo sad imam više koncentracije da ispričam šta se dešavalo, dok sam u prvim svjedočenjima smatrala da treba samo suštinu da kažem”, pojasnila je Barašin.

Prema njenim riječima, nakon što joj je Zeljković rekao da riješi problem nabavke termalnih kamera, ona je sačinila ugovor po hitnom postupku za nabavku 20 ručnih i šest stacionarnih kamera.

“Nakon što sam napravila ugovor sa firmom “ARMS sistemi”, direktor Zeljković je isti potpisao, te sam ga proslijedila na protokol kako bi se što prije realizovala narudžba”, rekla je Barašin.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević prekinula je svjedoka u izlaganju i upitala koliko inače treba da im stigne neka oprema, ako je za hitnoću potrebno 18 dana i da li je uopšte termalna kamera medicinska oprema.

“Jeste medicinska oprema, ali i nije. One su obuhvatale sve što može da izmjeri temperaturu kod građana, dakle, bile su u medicinske svrhe”, pojasnila je Barašin i navela da im inače treba mjesec i više da nabave neku opremu, te da je rok u kojem su kamere isporučene i više nego dobar.

Njeno ispitivanje na današnjem ročištu nije okončano i biće nastavljeno na sljedećem.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Jasmina Salopek