Ugostitelji predložili, Ministarstvo trgovine RS prihvatilo

21.09.2023. - Aktuelno

Ministarstvo trgovine i turizma RS prihvatilo je prijedlog vlasnika ugostiteljskih objekata da konobari u restoranima i hotelima mogu da rade bez tražene školske spreme!

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, o kojem će se voditi rasprava na narednoj sjednici Narodne skupštine RS, briše se postojeće zakonsko rješenje koje definiše stručno obrazovanje konobara u hotelima i restoranima.

Aktuelnim Zakonom iz 2017. godine je definisano da konobar u hotelima i restoranima mora da ispunjava posebne uslove po pitanju stručnog zvanja, i to da ima najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera – smjer konobar, ugostiteljski tehničar ili ugostiteljsko-kulinarski tehničar. Ako nemaju, obavezni su da se prekvalifikuju ili da završe javno važeći program za osposobljavanje konobara u skladu sa zakonom koji propisuje obrazovanje odraslih. Dakle, ova odredba je Nacrtom zakona izbrisana.

Nedostatak radne snage

Goran Kurtinović, iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS – “Horeca”, za Srpskainfo tvrdi da se zakonska odredba o stručnoj spremi konobara u praksi ne primjenjuje neko vrijeme zbog situacije na tržištu, odnosno hroničnog nedostatka radne snage.

FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

“Takav zahtjev je neopravdan, a mi smo svakako tražili da se to izbriše iz zakona kako nekome za godinu dana ne bi palo na pamet da nas kažnjava”,navodi Kurtinović.

Kaže da su se direktori ugostiteljskih škola pobunili jer tvrde da se onda dovodi u pitanje sama svrha školskih smjerova u ugostiteljskim školama.

“Ali, ni kadar koji oni odškoluju uopšte nije kvalitetniji za taj posao u odnosu na druga zanimanja. Svakako ćemo nakon usvajanja ovog Nacrta zakona organizovati javne rasprave zajedno sa školama, konobarima i svim zainteresovanim stranama kako bismo došli do najkvalitetnijih rješenja u ugostiteljstvu. Diploma konobara je samo jedan segment”, ističe Kurtinović.

Ovo rješenje izazvalo je revolt ugostiteljskih škola zbog čega su svi direktori poslali dopis Ministarstvu trgovine i Ministarstvu prosvjete RS sa zahtjevom da se postojeće rješenje ne briše.

“Ovdje nije samo u pitanju škola već degradiranje cijele struke. Sve ugostiteljske škole su reagovale i ubijeđena sam da aktuelno rješenje neće biti promijenjeno”, kaže za Srpskainfo Dražena Mršić, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Prijedoru.

Ona kaže da su škole spremne za kompromis u smislu da upisuju više djece zbog potreba tržišta rada.

Posao prema sposobnostima

Njen kolega Boris Spasojević, direktor banjalučke Ugostiteljske škole, za Srpskainfo ističe da se ne smije dozvoliti da u kategorisanim turističko-ugostiteljskim objektima radi nestručan kadar.

FOTO: FOTO:D.DRAGICEVIC/RAS SRBIJA

“Naravno da smo reagovali i vjerujemo da to neće zaživjeti u praksi”, dodaje Spasojević.

Predlagač zakona, Ministarstvo i trgovine i turizma RS, navodi da su se za ovaj potez odlučili jer je jedan od najvećih problema u sektoru ugostiteljstva nedostatak radne snage i odliv osposobljenih konobara u zemlje u regionu.

“Posljedično, ugostitelji imaju problem da pronađu radnu snagu, a dosadašnji uslovi po pitanju stručne osposobljenosti konobara dodatno otežavaju ionako već veliki problem. Namjera jeste da se ugostiteljima omogući da zaposle konobara prema njegovim sposobnostima i ličnim karakteristikama koje su od uticaja na obavljanje posla neposrednog usluživanja gostiju, i to bez obzira na stručnu spremu”, navode u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Inače, kako tvrde u Ministarstvu, cilj zakona je uspostavljanje jedinstvene evidencije svih ugostitelja koji pružaju usluge smještaja, smanjenje sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva, te povećanje konkurentnosti u poslovanju. Kod utvrđivanja opcija za postizanje ciljeva i njihove analize, utvrđeno je da se cilj može postići jedino, tvrde, regulatornom mjerom.

Jedna od novina jeste uvođenje Centralnog informacionog sistema u ugostiteljstvu, za što će, po procjeni ministarstva, u naredne dvije godine trebati oko pet miliona КM.

Ministarstvo će uspostaviti Centralni informacioni sistem i ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja obezbijediti besplatan pristup njemu. Ugostitelj koji pruža uslugu smještaja dužan je da u centralni informacioni sistem unese osnovne podatke.

PLATA DO 1.600 KM

Po podacima Udruženja poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, u ugostiteljstvu u Srpskoj ima oko 14.000 zaposlenih od kojih oko 30 odsto rade kao konobari. Najviše 5.000 njih su, kako kaže Kurtinović, konobari. Zvanična statistika kaže da je u ovoj branši prosječna neto plata 1.009 KM.

“Najniže plate su 900 KM, a idu do 1.500-1.600 KM. To su njihova primanja, a mi želimo da se konačno stane u kraj nelojalnoj konkurenciji, odnosno platama u koverti. Imaćemo sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave RS i ponudićemo im rješenja”, navodi Kurtinović.

Kaže da će poslodavci iz ugostiteljstva i turizma tražiti da se konobari u ugovorima o radu obavežu da plaćaju dio kazne za neizdavanje fiskalnih računa.

“Ne može samo vlasnik da plaća, jer on ne može da zna u svakom trenutku šta radi konobar”, kažu u Udruženju.

Kurtinović dodaje da je pozitivno rješenje u predloženom zakonu što će se usluga u ugostiteljskom objektu završavati onog trenutka kada gost bude tražio račun.

“Sada konobar mora uz piće i hranu da donese i račun. Plan je da se račun ubuduće izdaje onog trenutka kada gost bude želio da plati”, objašnjava Kurtinović.

Izvor: Srpska info