Auto-moto savez izdao upozorenje vozačima zbog mogućih jakih udara vjetra

01.01.2024. - Aktuelno

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraća se po mjestimično vlažnim ili mokrim kolovozima, a u područjima sa kišom mogući su povremeno jaki udari vjetra, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Srpske.

AMS RS

Povećana je opasnost od odrona na dionicama u usjecima.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj će se odvijti usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Saobraćaj je zbog odrona potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta Vodice-Gornji Podgradci.

Radovi se izvode na dionicama magistralnog puta Johovac-Rudanka i Rudanka-Doboj, kao i na dijelu regionalnog puta Stanari-Rudanka u mjestu LJeskove vode, gdje je saobraćaj usporen za putnička vozila, a teretna se preusmjeravaju preko Jelaha.

Sanacija klizišta

U toku je sanacija klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina zbog čega je izmjenjen režim u saobraćaju, a izmjene u saobraćaju su i na dionici magistralnog puta Aleksandrovac-Aleksandrovac /auto-put/ zbog rekonstrukcije kolovoza.

U toku su radovi na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, te na odmaralištu Lužani zapad na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zatim na magistralnim putevima na području Han Pijeska, od Han Pijeska do Sokoca, te na pravcima Gradiška-Nova Topola-Klašnice, Brod na Drini-Šćepan Polje i Prijedor-Koprivna.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Izmjene u odvijanju saobraćaja su i na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, gdje se aktiviralo klizište, dok je zbog oštećenja mostova preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima obustavljen saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Situacija na Rači

Izmjene u saobraćaju zbog radova su i na regionalnom putu Rača-Vršani, Prijedor-Stara Rijeka na granici sa FBiH, Stari Ugljevik-Glavičice, kao i na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Priboj-granica Republike Srpske/FBiH /Šibošnica/, dionica Mačkovac – Piperi zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 12 tona na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH /Podkozara/-Čajniče-granica Republike Srpske/Crne Gore /Metaljka/.

U FBiH je nakon završenog uviđaja saobraćajne nezgode, normalizovan saobraćaj u mjestu Stjepan Polje na putu Gračanica-Doboj.

Na području Bosanskog Grahova pada slabiji snijeg, ali ga nema na kolovozu.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Iz AMS napominju da je situacija na svim graničnim prelazima izuzetno promjenljiva.

Izvor: Agencije