80 funkcionera isplaćeno 16 miliona KM

24.08.2022. - Aktuelno

Za plate i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i članova Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je gotovo 16 miliona konvertibilnih maraka iz budžeta BiH.

Riječ je o periodu od novembra 2018. do jula 2022. godine, a najviše novca potrošeno je na plate i naknade poslanika i delegata.

Iako su delegati i poslanici u Parlamentarnoj skupštini za nepune četiri godine zasjedali tek oko 40 radnih dana i u tom periodu usvojili 16 zakona, na njihove plate i naknade potrošeno je 12,5 miliona KM.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo, sa ovakvim rezultatom aktuelni parlamentarci su najmanje efikasni od svih osam poslijeratnih saziva.

Njihova primanja su pet puta viša od prosječne plate građana Bosne i Hercegovine.

Prije par mjeseci, parlamentarci su sebi, članovima Savjeta ministara i Predsjedništva BiH povećali plate za dodatnih 500 KM.

Poslanici i delegati su tokom svog mandata mjesečno primali oko 5.000 KM, a uz platu im se isplaćuju topli obroci, paušali, dnevnice, upotreba auta, prevoz, jubilarne nagrade, otpremnine, naknade za rad u komisijama, jednokratne pomoći, naknade za odvojeni život i smještaj, a pred ljetnji odmor dobijali su 300 KM regresa.

Izvor:Mondo