Počeo trodnevni štrajk

10.01.2024. - Aktuelno

Stotine hiljada ljudi suočava se danas sa otkazivanjem vozova i haosom u saobraćaju širom Njemačke, pošto je jutros počeo trodnevni štrajk mašinovođa, dok i dalje traju protesti poljoprivrednika protiv planiranog ukidanja subvencija na gorivo.

njemačka

Na štrajk mašinovođa pozvao je sindikat GDL nakon što su propali pregovori o povećanju plata i smanjenju radnog vremena sa operaterom Dojče ban.

Učesnici protesta traže smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedjeljno, povišice od 555 evra mjesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra.

Mašinovođe su štrajk započele jutros u dva sata, a planirano je da traje do petka uveče, dok su teretni radnici prekinuli sinoć rad u 18 časova.

Učesnici protesta okupili su se u gradovima širom Njemačke, uključujući u Ahenu gdje su se članovi sindikata GDL okupili ispred glavne željezničke stanice u tom gradu, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mjesta.

Tokom štrajka, znatno će biti smanjenje usluge željeznica, zbog čega će milioni putnika morati da otkažu putovanja ili nađu alternativne načine da stignu do svojih odredišta, navode njemački mediji.

Dojče ban saopštio je da je stupio na snagu plan za vanredne situacije, koji uključuje veoma ograničen broj vozova u međugradsokm, regionalnom i gradskom saobraćaju.

Kompanija je najavila da će se za raspoloživa putovanja koristiti duži vozovi kako bi se primio što veći broj ljudi.

U međuvremenu, nastavljaju se protesti poljoprivrednika protiv planova njemačke vlade da ukine subvencije na gorivo, koji prave dodatni problem u saobraćaju.

Šef njemačkog Udruženja poljoprivrednika, Joakim Rukvid, obećao je da će danas pojačati proteste, nakon što su konvoji traktora i kamiona blokirali puteve širom zemlje ranije ove nedjelje.

U Augzburgu u Bavarskoj poljoprivrednici su demonstrirali sa više od 1.000 traktora, dok se u Majncu okupilo nekoliko stotina poljoprivrednika ispred parlamenta pokrajine Rajna-Palatinat.

Stotine farmera, sa svojim traktorima, jutros je bilo na putu za Drezden kako bi učestvovali u demonstracijama.

Do štrajkova i protesta došlo je u trenutku kada se koaliciona vlada njemačkog kancelara Olafa Šolca suočava sa velikim izazovima da progura budžet za 2024. godinu.

Izvor: Agencije / Foto: Tanjug/AP