Izuzetno opasan kriminalac, kokain proizvodio u Kolumbiji pod zaštitom Eskobarovog medelinskog kartela

09.11.2022. - Aktuelno

Jedan od najvećih proboja u svjetskom narkokriminalu ostvaren je sinoć u Frankfurtu hapšenjem osobe pod imenom Milivoje Todorović (47) iz Bijeljine


Radi se o izuzetno opasnom kriminalcu sa velikim poznanstvima među južnoameričkim kartelima.
Kako je pojašnjeno Raportu od dobro obaviještenog izvora, riječ je o jednom od najvećih autoriteta evropskog podzemlja. On je svoje aktivnosti godinama vrlo dobro skrivao.

U akciji njegovog otkrivanja, osim najboljih istražitelja EUROPOL-a, učestvovali su i MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo te Tužilaštvo BiH, pozivajući odlučne činjenice koje su izvučene sa servera famozne Sky aplikacije.
Kako Raport saznaje, Todorović je nosio alias Mr. Si. On je korišten u komunikaciji s brojnim šefovima evropskih i balkanskih zločinačkih organizacija.
Takođe, radi se o jednom od “najcjenjenijih” majstora za ekstrakciju kokaina najviše čistoće na svijetu. Radi se o takozvanom kuharu koji je značajna karika u svakom narkokartelu.

On je, kako je potvrđeno Raportu od izvora bliskom istrazi, često boravio u Kolumbiji i njenim džunglama gdje je nadgledao kuhanje kokaina i provjeravao njegovu kakvoću.

Takođe, on je važio za jednog od članova „upravnog odbora“ Škaljarskog klana.

Pod njegovom palicom odigravali su se dogovori za transport kokaina sa svim većim evropskim bandama. U BiH je njegov kontakt bio Bojan Cvijetić koji je ranije uhapšen i nalazi se u kućnom pritvoru.
Cvijetićeva grupa je od Mr. Si kupovala kokain u Holandiji i krijumčarila ga u BiH.

Identifikovan je od strane MUP-a RS i Tužilaštva BiH kao jedna od najznačajnijih meta. Za njega je zainteresovan veći broj država u svijetu.

U njegovim Sky komunikacijama su pronađeni kontakti sa velikim brojem ljudi iz vrha Škaljarskog klana.

Velike ture droge prema EU

Pored ovoga, isti je slao velike ture kokaina ka zapadnoj Evropi te preuzimao ogromne količine novca od prodaje kokaina.

Todorović je slao kokain iz Kolumbije u tonama za Evropsku uniju i Škaljarski klan. Inače je bio saradnik i ubijenih Alana Kožara i Jovana Vukotića.

Todorović je živio na relaciji Belgija-Holandija-Kolumbija.

Iz Kolumbije je organizirao utovar kokaina na prekookeanske brodove. U Belgiji i Holandiji imao je uhodanu mrežu saradnika.

Oni su u lukama organizovali izvlačenje kokaina iz brodskih kontejnera i dalju distribuciju i prodaju na području EU, ali i BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Bh. vlasti već duže su zajedno sa EUROPOL-om tražile Mr. Si te njegove konekcije po Evropi i svijetu.

Todorović uhapšen na malom aerodromu u Frankfurtu

Napokon, sinoć je uhapšen nakon što je sletio na mali aerodrom u Frankfurtu privatnim avionom iz Dubaija, ekskluzivno saznaje Raport.

O njegovoj ozbiljnosti govori činjenica da je Todorovoć poslovao u Medelinu, pod okriljem kolumbijskog kartela koji je osnovao i vodio zloglasni Pablo Escobar.
U isto vrijeme Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, sa pripadnicima PU Bijeljina, trenutno vrše pretrese objekata i imovine u vlasništvu Todorovića na području Bijeljine.

Pretresi se vrše po naredbama Suda BiH, a pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

Inače, Todorović se nalazio na internoj potjernici Interpola koja nije javno objavljena.

Zvaničnici MUP-a RS su u julu ove godine boravili u središtu EUROPOLA. Tu su kolegama prezentirali saznanja o Todoroviću. To je kasnije rezultiralo njegovim lišenjem slobode.

 

izvor:Raport/Aloonline/FOTO:Raport/printscreen