Izuzima se dokumentacija s privatnog fakulteta

22.01.2024. - Aktuelno

Policijski službenici SIPA u nastavku akcije ”Klaster” izuzimaju dokumentaciju iz jedne privatne visokoškolske ustanove u Brčkom.

Responsive image

Kako navode u SIPA aktivnosti se provode po nalogu Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, piše “ATV“.

”Privremeno oduzimnanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca iz Krivičnog zakona BiH”, navode u SIPA.

Dodaju da se sumnja i da su počinjena krivična djela podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave iz entitetskih i zakona Brčko distrikta.

U okviru akcije ”Klaster” SIPA je prošle sedmice izuzimala dokumentaciju sa fakulteta u Mostaru. U decembru je izuzimana dokumentaciju iz Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Akcija ”Klaster” pokrenuta je u februaru 2023. godine kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje u izdavanje i trgovinu lažnim diplomama.

U akciji je tada otkriveno i privremeno oduzeto 75 ličnih studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija, 165.000 KM, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Izvor: ATV