Roditelji angažuju advokate, kako bi izbjegli da vakcinišu svoju djecu

05.02.2024. - Aktuelno

Uprkos pozivima i stalnim upozorenjima pojedini roditelji u Srpskoj i dalje izbjegavaju vakcinaciju djece, što potvrđuje podatak da je inspekcija lani protiv njih izdala 22 prekršajna naloga i podnijela 24 prijave nadležnim sudovima.

vakcinacija

Neki roditelji idu toliko daleko da čak angažuju i advokate kako bi izbjegli da vakcinišu dijecu, što je njihova zakonska obaveza.

U Inspektoratu RS ističu da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano da obavezna imunizacija, između ostalog, obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

Dodali su da sistematsku imunizaciju sprovode zdravstvene ustanove koje su dužne da, ukoliko roditelj ili staratelj odbije vakcinu, o tome obavijeste zdravstvenu inspekciju.

“U slučaju da zdravstvena ustanova dostavi podatke o roditelju koji odbija vakcinaciju, dalji postupak podrazumijeva službeno pozivanje roditelja da se izjasni da li i dalje odbija vakcinaciju, pri čemu se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa”, objasnili su u Inspektoratu.

Zdravstveni inspektori su od 2020. do 2022. godine podnijeli 23 prekršajne prijave nadležnim sudovima i izdali 20 prekršajnih naloga roditeljima koji su odbili obaveznu vakcinaciju djece.

Ovom negativnom trendu najviše su, tvrde ljekari, doprinijele društvene mreže, na kojima se proširila priča da vakcine nisu kvalitetne i da postoji mogućnost da djeca obole poslije vakcinisanja.

Banjalučka pedijatrica Slavojka Keleman istakla je pojedinim roditeljima niko ne može dokazati da je vakcina obavezna i da je ona jedini spas od određenih bolesti.

“Kod nas dolaze roditelji čak sa papirima od advokata, tražeći od nas da svojim potpisom garantujemo da je vakcina bezbjedna. To je apsurd, nijedan ljekar to neće potpisati. Roditelje koji ne žele da vakcinišu djecu ni kazne ne mogu natjerati, koliko god one bile visoke”, kazala je Kelemanova.

Dodala je da se najčešće izbjegava vakcina protiv morbila (MRP), ali ima i mnogo roditelja koji još u porodilištu odbijaju obavezne doze, koje se primaju po samom rođenju.

Domovi zdravlja širom Srpske ovih dana apeluju na roditelje da provjere vakcinalni status svoje djece kako bi ih zaštitili na vrijeme i da se, ukoliko postoje vakcine koje su propustili, jave u vakcinalne centre, jer se iz dana u dan povećava broj oboljelih od morbila i velikog kašlja.

U Inspektoratu RS podsjećaju da je zakonom definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 do 1.000 KM.

” Međutim, inspektor ima ovlašćenje da izda samo najnižu zakonom propisanu kaznu”, istakli su u Inspektoratu RS.

Izvor: Srpska info Autor: Milkica Milojević