Kamioni na granici s Hrvatskom i dalje čekaju satima: Prevoznicima preostaje samo strpljenje | Bijeljina.com

Kamioni na granici s Hrvatskom i dalje čekaju satima: Prevoznicima preostaje samo strpljenje

01.03.2023.

Prevoznici iz BiH, ali i proizvođači pogotovo lako kvarljive robe i dalje su na mukama zbog kraćeg radnog vremena hrvatskih carinika pa tako kamioni satima čekaju na granici, a nekada i cijeli dan.

 

Na to se žale predstavnici prevoznika i privrede ističući da je ulaskom u šengen zonu radno vrijeme hrvatskih carinskih službi skraćeno s 15 na 14 časova.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić potvrdio je za “Glas Srpske” da su gužve na graničnim prelazima i dalje velike, a najteže je na frekventnim prelazima poput Gradiške.

– Skraćeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora u Hrvatskoj zadalo nam je velike probleme, a prevoznici da bi prešli granični prelaz čekaju deset do 12 sati, nekada čak i cijeli dan – rekao je Grbić.

Objasnio je da su im u ovom slučaju vezane ruke, a jedino što im ostaje jeste to da se naoružaju strpljenjem i da čekaju.

– To više nije u ingerenciji Hrvatske, nego Evropske unije koja je uvela takvo radno vrijeme na svim prelazima koja razgraničavaju EU od ostalih zemalja – rekao je Grbić.

Dugotrajno čekanje, kako kaže, najveću glavobolju zadaje zbog robe koja je kvarljiva pa tako oni koji satima čekaju poručuju da je svaki komentar suvišan.

Generalni sekretar u Privrednoj komori RS Dragana Kokot kaže da je problem višesatnog čekanja kamiona na granicama prisutan duže vremena.

– Dugo čekanje na graničnim prelazima, različito radno vrijeme, ali i kontrole jesu dugogodišnji problemi koji nikako da se riješe, a skraćenje radnog vremena samim tim znači opet dodatno čekanje i veće rizike za pojedine vrste robe koje se izvoze, a osjetljive su prirode – rekla je Kokot.

Osim toga zbog toga su nametnuti, kako kaže, i veći troškovi zbog čekanja i nemogućnosti da se na vrijeme sprovedu procedure, kako carinske tako i sve ostale koje su neophodne prilikom izvoza ili uvoza robe.

Prijedlozi

Između BiH i Hrvatske ima 17 graničnih prelaza, od kojih posebne statuse imaju Gradiška i Bijača, jer se preko njih prevoze sve vrste robe i na njima su prisutni svi neophodni inspekcijski organi.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ranije su isticali da bi jedno od rješenja bilo da se uspostavi barem još jedan prelaz na kojem će fitosanitarni inspektori raditi 24 sata upravo zbog transporta lako kvarljive robe.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske