Meteorolozi najavili da prvih 7 dana marta neće biti u skladu s kalendarom

29.02.2024. - Aktuelno

Protekli februar i klimatološka zima su u većini područja Bosne i Hercegovine bili su najtopliji od početka službenih mjerenja.

Responsive image

Ni prvih sedam dana marta po pitanju temperature vazduha neće biti u skladu s kalendarom, saopšteno je u vremenskoj prognozi FHMZ BiH.

Tople vazdušne mase sa sjevera Afrike i dalje će uslovljavati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će usloviti kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje.

Minimalne temperature vazduha variraće između četiri stepeni i 9 stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 stepeni. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10 stepeni i 16 stepeni, na jugu zemlje do 18 stepeni.

Od četvrtka 07. marta prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih časova izgledno je na jugu zemlje. Temperature vazduha će biti u laganom padu, ali i dalje više od prosjeka.

Jutarnji mrazevi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama centralne Bosne. Pred sami kraj prognoznog perioda (od 12. marta) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena, piše N1.

Jutarnja temperatura između minus jedan stepen i četiri stepena u Bosni, na jugu zemlje do šest stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od četiri stepena do 10 stepeni, u Hercegovini do 12 stepeni.

Izvor: Srpska info