Ovo je udar na svakoga ko drugačije misli i djeluje

22.03.2023. - Aktuelno

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP, dala je svoje mišljenje povodom najavljenog usvajanja izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Usvojoj izjavi navela je da je u pitanju pokušaj kriminalizovanja svakoga ko se usudi da javno kritikuje stanje u kojem se nalazimo, te se osvrnula i na ćutanje akademske zajednice povodom ovog zakona:

“Kao političar, kao univerzitetski profesor, pripadnik akademske zajednice koja uglavnom ćuti (čast izuzecima kojih ima), ali prije svega kao slobodomisleći čovjek moram da iskažem svoj javni protest na sraman pokušaj režima da ućutka kritičku svijest u društvu. Ovo je moja moralna i politička obaveza”, navela je Trivićeva.

Dalje  je dodala da ovo nije samo udar na novinare, medije i analitičare, već udar na svakog ko drugačije misli i djeluje od onih koji su dio režima.

Stavili su tužilaštva i sudove pod snažnu političku kontrolu. Nije im bilo dovoljno pa sad pokušavaju kriminalizovati svakoga ko se usudi da javno kritikuje stanje u kojem se nalazimo, a razloga je bezbroj”, istakla je Trivićeva.

Ona je najavila da će nastaviti borbu bez obzira na velike kazne, te da je obaveza svih nas da djeci ostavimo slobodno društvo, a ne društvo straha i ćutanja.

“Nastaviću da budem dio onih koji će, bez obzira na pritiske i drakonske kazne, ukazivati na kriminal režima. Boriću se i dalje svim srcem protiv režima koji je pogazio sve institucije. Ovo nije samo borba za slobodu mišljenja i govora. Ovo je borba za budućnost svih nas, za budućnost naše djece. Naša obaveza je da im ostavimo slobodno društvo, a ne društvo straha i ćutanja”, navela je ona na Fejsbuku.

Izvor: srpskainfo.com