Nabavka svinja prevelik zalogaj za farmere?

27.03.2024. - Aktuelno

Iako više nema prepreka za zanavljanje stočarske proizvodnje na farmama koje je zadesila afrička kuga svinja, tek rijetki proizvođači odlučili su se na taj korak, jer ih osim straha od novog širenja zaraze muči nedostatak novca, budući da za nabavku pedesetak nazimica treba minimalno 100.000 maraka.

Zabrana ponovnog useljavanja životinja u objekte istekla je 21. marta, ali zbog visoke cijena svinja i nedostatka životinja kvalitetne genetike mnogi će, ipak, sačekati jesen.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić istakao je za “Glas” da se prase, za obnovu proizvodnje, kod domaćih farmera ne može naći ispod 11,50 maraka po kilogramu žive vage, a uz to je, kaže, potrebno izdvojiti i dodatni novac za hranu te sprovođenje preventivnih mjera.

“Farmeri su na gubitku u samom startu. Pojedini su imali i više od 1.000 svinja, a imajući u vidu trenutnu situaciju, mnogima koji ne odustanu trebaće vremena da dođu do proizvodnje koju su imali prije pojave afričke kuge”, kazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, svinjarstvo, kojim se ranije svako mogao baviti, postao je jako skup i rizičan posao.

“Oni koji odluče da nastave proizvodnju, između ostalog, posežu za kreditima. Uglavnom kreću sa manjim brojem svinja, jer je rizik veliki. Generalno, broj svinja će opasti u odnosu na protekle godine i svi ćemo zavisiti od uvoza. To je neminovno”, rekao je Maljčić i dodao da je na domaćem tržištu nemoguće naći odjednom 300 prasadi, zbog čega se farmeri okreću uvozu gdje su životinje čak i skuplje.

Uzgajivač svinja iz bijeljinskog sela Magnojevići Miladin Petrić kaže da svoje obore ne planira puniti do jeseni, jer je situacija i dalje neizvjesna.

“Nikada se ne zna šta nosi dan, a šta noć. Niko ne može da nam garantuje da se ova pošast neće ponovo pojaviti kada nastanu žege. Na mojoj farmi je zbog afričke kuge eutanazirano 1.730 životinja. Ne bih više da preživljavam tako nešto”, rekao je Petrić i dodao da su cijene svinja previsoke.

Ono što njega najviše brine jeste, kaže, neozbiljnost pojedinih farmera, posebno u Semberiji, gdje se, uprkos kontrolama, ne pridržavaju mjera.

Direktor Mesne industrije “ZP komerc” Đorđe Rosić kazao je da na farme prilikom zanavljanja stočnog fonda mora doći samo vrhunski kvalitet, a ne bilo šta.

“Na našoj farmi je eutanazirano 1.000 krmača. Plan je da za početak ubacimo od 150 do 200 životinja. Za kvalitetna ženska grla potrebno je izdvojiti oko 1.000 evra, dok muška koštaju i više od 3.000 evra, a riječ je o životinjama teškim oko 80 kilograma”, rekao je Rosić.

Sa obnavljanjem proizvodnje još nije počeo ni farmer Petar Vučkovac iz Karajzovaca kod Gradiške. Ostalo je, kaže, još nekoliko sitnica da pozavršava, da bi ispunio uslove za useljavanje životinja, koje bi moglo da počne za nekoliko mjeseci.

“Prvo ću ubaciti 50 nazimica i onda ću ispočetka krenuti sa proizvodnjom, jer ne isplati se da uvozim prasad koja su preskupa. Za nabavku će trebati najmanje 1.000 evra po životinji, težine 100 kilograma”, kazao je Vučkovac.

Nova mjera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zabranilo je organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, na kojima se prodaju ili izlažu svinje s ciljem sprečavanja daljeg širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti afričke kuge svinja. Ova odluka donesena je na period od šest mjeseci, uzimajući u obzir karakteristike virusa, veliku otpornost te direktan i indirektan način prenošenja.

Iz preventivnih razloga ministarstvo je procijenilo da je uvođenje ove mjere, koja je od danas na snazi, neophodno.

Izvor: Glas srpske / Autor: Danijela Bajić