O kandidatu u Srebrenici moraće da odluči Banjaluka

21.02.2024. - Aktuelno

Miloš Vučić i Mladen Grujičić za sada su imena koja se spominju kao kandidati za predstojeće lokalne izbore u Srebrenici ispred srpskih stranaka, a kako sada stvari stoje, lideri političkih partija sa sjedištem u Banjaluci moraće da smiruju tenzije u ovoj lokalnoj zajednici kako bi srpski blok stao iza jednog imena i time eliminisao mogućnost rasipanja glasova.

Responsive image

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić (SNSD) pobijedio je 2016. godine u izbornoj trci dotadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića koji je te godine nastupio kao nezavisni kandidat. Grujičić je tako postao prvi načelnik te opštine iz reda srpskog naroda, a na osnovu podrške svih stranaka sa srpskim predznakom. I četiri godine kasnije Grujičić je pobijedio Aliju Tabakovića iz SDA. Međutim, rezultati tih izbora su poništeni zbog utvrđenih nepravilnosti, ali je i na ponovljenim izborima u februaru 2021. godine Grujičić pobijedio.

Za predstojeće lokalne izbore u igri su trenutno dva kandidata za načelnika Srebrenice koje su predložili odbori stranaka čije je sjedište u Banjaluci, odnosno Miloš Vučić, kojeg je predložio srebrenički SNSD, te Grujičić, koji takođe tvrdi da ima podršku SNSD-a, ali i drugih stranaka.

Podjele u SNSD-u

– Boriću se za novi mandat za mjesto načelnika Srebrenice jer imam podršku svih političkih stranaka koje djeluju na području lokalne zajednice zajedno sa organizacijama proisteklim iz proteklog rata, privrednicima, ali i predstavnicima crkve – kazao je “Glasu Srpske” aktuelni načelnik Grujičić.

Naveo je da ta podrška pokazuje da je dobro radio i da treba da nastavi.

– Sa Srebrenicom se ne smijemo igrati. Ne smijemo dovoditi ljude da se uče ili one koji će doprinijeti da se razjedini srpsko glasačko tijelo i time samo pomogne Bošnjacima da preuzmu kormilo. Dobro znamo kako je bilo kada su njihovi načelnici bili na čelu Srebrenice. Tada su Srbi bili građani drugog reda, a lokalna zajednica nije sarađivala sa institucijama Srpske i Srbije – kazao je Grujičić.

Krivicu za srpski raskol u Srebrenici pripisao je predsjedniku Opštinskog odbora SNSD-a Radomiru Pavloviću.

– On je ishitreno potrčao da predloži Miloša Vučića za kandidata za načelnika i to zbog sukoba koje ima sa mnom, te određenim političarima iz drugih stranaka i pojedinim odbornicima SNSD-a koji su meni dali podršku za novu kandidaturu. On radi sve da podijeli stranku na dva dijela – tvrdi Grujičić i dodaje da SNSD-om u Srebrenici upravljaju oni koji i ne žive u toj opštini.

Takođe, tvrdi da je Pavlović privatizovao stranku, te da radi šta hoće u korist svojih ličnih interesa.

– Ni sa kim se nije konsultovao o kandidaturi Vučića. Nakon toga stranke koje čine skupštinsku većinu zatražile su da odavde prema Banjaluci ide inicijativa da ja budem kandidat za novi mandat. Dakle, mi smo se dogovorili, ali Pavlović iskače od tog dogovora – poručio je Grujičić.

Kako navodi, već odavno piše dopise na adresu Glavnog odbora SNSD-a u Banjaluci da reaguju na pojave u Srebrenici i dođu da saslušaju odbornike koji nisu zadovoljni Pavlovićem, ali i njega kao načelnika.

– Međutim, niko nije dolazio. Sve je prepušteno našoj borbi jednih protiv drugih. To je sada eskaliralo i potrebno je da neko što prije sa čela stranke reaguje jer će i odbornici SNSD-a otići na liste nekih drugih stranaka. Na listi Pavlovića nema onih koji su mu se suprotstavili i oni će vjerovatno otići u druge stranke da bi se borili za novi odbornički mandat i time za sobom odvući i glasače SNSD-a – zaključio je Grujičić.

Grujičiću podrška SDS-a

Iz srebreničkog SDS-a kažu da su dali saglasnost Grujičiću za kandidaturu za novi mandat na predstojećim lokalnim izborima.

– Pored toga, podršku su dali i opštinski odbori Ujedinjene Srpske, DNS-a, SRS-a, ali i većinski dio SNSD-a jer su četiri njihova odbornika od sedam za novu kandidaturu Grujičića. Međutim, zvanični stav Opštinskog odbora SNSD-a nije taj, već su oni odlučili da kandidat bude Miloš Vučić – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović.

Očekuje da će na kraju srpski blok stati iza jednog kandidata, ali dodaje da su tražili i prijem kod predsjednika Srpske Milorada Dodika kako bi razgovarali i donijeli odluku ko će biti u trci za prvog čovjeka te lokalne zajednice na predstojećim lokalnim izborima.

– Dodik nas nije primio. Očekujem da će se u nekom razumnom periodu sastati predsjednici svih srpskih političkih partija i da će razgovarati o imenima onih iza kojih stoje stranke u Srebrenici, a koji su predloženi kao kandidati za načelnika. Poprilična snaga je stala iza Grujičića, kako će to dalje ići, vidjećemo. Ne smijemo se ovdje dijeliti na vladajuće i nevladajuće. Treba razmotriti sve opcije – kazao je Cvjetinović i dodao da Srbima u Srebrenici nikako ne bi odgovaralo da se na kraju dva kandidata ispred srpskih stranaka bore za mjesto načelnika Srebrenice.

Bojić na terenu

Prvi čovjek Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović juče je bio nedostupan, tako da nismo uspjeli dobiti njegov stav o pitanju iznesenih optužbi kao ni odgovor na pitanje da li postoji šansa da stranke u Srebrenici stanu iza jednog kandidata.

Iz Opštinskog odbora SNSD-a ranije su optužili Grujičića da je sarađivao sa SDS-om te svojim radom opustošio i osiromašio Srebrenicu.

Predstavljajući Vučića kao kandidata za načelnika Srebrenice, kazali su da se radi o mladom diplomiranom pravniku.

– Grujičić je bio načelnik dva mandata, što je dovoljno, ovdje treba svježa krv. Očekujemo podršku koalicionih partnera – rekao je ranije Pavlović.

Ono što je izvjesno jeste da će se u Srebrenicu u idućih desetak dana uputiti ljudi iz najveće vladajuće stranke u Srpskoj koji su zaduženi da sagledaju stanje na terenu za predstojeće lokalne izbore.

– Donijeli smo odluku na sjednici Predsjedništva stranke da obiđemo sve opštinske i gradske odbore. Već idućih dana na redu je i Srebrenica i tada ćemo se uvjeriti u stanje na terenu i glasine koje kruže. Čuo sam za neke stvari, ali nisam u potpunosti upoznat sa svim detaljima u Srebrenici – rekao je “Glasu Srpske” potpredsjednik SNSD-a Miroslav Bojić i dodao da srpsko jedinstvo u Srebrenici mora biti prioritet.

Bošnjačke stranke

Kada je riječ o kandidatima bošnjačkih stranaka za načelnika Srebrenice, trenutno su u igri tri imena i to bivši zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić, te Nedžad Avdić i Muhamed Advić. Konačan ishod pregovora o pomenutim imenima biće poznat uskoro, a upućeni tvrde da su bošnjačke stranke na dobrom putu da se usaglase i stanu iza jednog kandidata za načelnika Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima.

Izvor: Glas Srpske