Klizavi kolovozi zbog mraza

20.11.2023. - Aktuelno

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, zbog jutarnjeg mraza, kolovozi su većinom klizavi, posebno u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Responsive image

Smanjena je vidljivost zbog magle na dionicama u kotlinama i iz riječne tokove, pa iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske savjetuju maksimalno opreznu vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na magistralnom putu Karanovac – Crna Rijeka, na lokaciji male hidroelektrane Bočac, zbog uređenja korita rijeke Vrbas, uključivanja i isključivanja mehanizacije, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova privremeno postavljena signalizacija reguliše saobraćaj na dionicama magistralnog puta Johovac – Rudanka i Rudanka – Doboj, kao i na dijelu regionalnog puta Razboj – Rudanka.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac.

Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na putu Prijedor tri – Koprivna zbog radova koji su u toku.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova na sanaciji klizišta.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Aleksandrovac – Aleksandrovac /auto-put/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, zbog izgradnje benzinske stanice, na odmaralištu Lužani zapad na auto-putu Gradiška – Banjaluka.

Zbog radova na mostu “Bogdanovac”, izmijenjen je režim saobraćaja na auto-putu Gradiška – Banjaluka.

Režima saobraćaja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak jedan.

Na dionici magistralnog puta Han Pijesak jedan – Han Pijesak dva i dionici Han Pijesak dva – Sokolac u toku su radovi.

Zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Za vrijeme trajanja radova na dionici magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na toj dionici putnička vozila saobraćaju otežano, a za teretna vozila saobraćaj je obustavljen zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta. Saobraćaj je zabranjen za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Prijedor tri – granica Republike Srpske/FBiH /Stara Rijeka/.

Radi izvođenja radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, privremeno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj Modriča, u mjestu Kostajnica.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Na dionici regionalnog puta Rača – Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji dionice auto-puta Rača – Bijeljina.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 12 tona na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH /Podkozara/ – Čajniče – granica Republike Srpske/Crne Gore /Metaljka/.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog opasnosti od pojave klizišta na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Zbog klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Zbog oštećenja mosta u Mačkovcu, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila na regionalnom putu Mačkovac – Piperi.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar – granica Republike Srpske/Srbije /Rudo/ zabranjen je saobraćaj za vozila ukupne mase veće od 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Do kraja godine obustavljen je saobraćaj za sva vozila i pješake u Banjaluci u Ulici put srpskih branilaca, u zoni mosta preko Široke Rijeke, zbog rekonstrukcije, odnosno izgradnje novog mosta.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, teretni saobraćaj će biti preusmjeren na brzi put Banjaluka – Laktaši.

Na području FBiH magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Vitez – Travnik, Bugojno – Donji Vakuf – Jajce i Glamoč – Mlinište.

Na području planinskog prevoja Lanište, na putu Ključ – Bosanski Petrovac, poteškoće vozačima pričinjavaju povremeno jaki udari vjetra.

Učestali su izlasci divljih konja na dionicu magistralnog puta Livno – Šuica.

Na dionici magistralnog puta Konjic – Jablanica u toku su radovi u mjestu Lendava, zbog čega je od 7.30 do 16.00 časova saobraćaj regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Radovi su u toku i na magistralnim putevima Bilješevo – Lašva, Ključ – Sanski Most i Semizovac – Olovo – Kladanj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor: Bl portal