Ostale zauvijek otvorene rane

20.05.2024. - Aktuelno

Na današnji dan prije 12 godina pet mladih Banjalučana izgubilo je život u padu aviona u Zalužanima kod Banjaluke, a za njihovu pogibiju još niko nije odgovarao.

Tog 20. maja 2012. godine poginuli su instruktor Nemanja Goronja (32), pilot Alen Crnalić (24) i padobranci Stefan Karanović (24), kao i tek punoljetni Nikola Stević i Srđan Kosić, a njih su se prisjetili i u Vazduhoplovnom klubu “Skydive” iz Banjaluke koji su na svojim društvenim mrežama istakli da je od tada prošlo 12 godina nevjerice i bolne patnje.

“Odoše u punom naponu njihove mladosti i punoj snazi radovanja životu. Neumoljiva istina, iznenada, kao grom iz vedra neba, srušila se na sve nas. Sila pred kojom sve pada u trenutku navali i ostavi iza sebe samo neprebol i zauvijek otvorene rane. Zato svi ostadosmo nijemi pred istinom da će sve prekriti prah zaborava”, istakli su oni.

Dodali su da je teško pomiriti se sa činjenicom da Nikolu, Srđana, Stefana, Alena i Nemanju neće više nikada vidjeti na ovom svijetu, ali i da utjehu pronalaze u tome što su barem jedan dio života bili zajedno sa njima.

“Ovi momci su bili najsjajnije zvijezde na našem nebu, pa i ako su sada na nekom drugom mjestu njihov sjaj neće nestati, nego će nam, kao naša zvijezda sijati još jače, a ponekad će nam se učiniti da su tu negdje oko nas, dok god bude nas. Godine provedene sa njima uljepšale su i naše živote, a sjećanja na njihove mladalačke vragolije uvijek će izmamiti osmijeh na licima sa suznim očima. Hvala njihovim čistim dušama što su makar kratko bili sa nama i neka im je nebo plavo i vječna im slava”, navedeno je u objavi ovog kluba.

Inače, Tužilaštvo BiH je ranije donijelo odluku da ne sprovodi istragu o avionskoj nesreći, da bi kasnije odlučilo da se istraga ipak sprovodi.

“U navedenom predmetu postupa tim tužitelja iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, koji će nakon analize kompletnog spisa i rezultata vještačenja, donijeti tužiteljsku odluku u navedenom predmetu”, istakli su za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva BiH.

U znak sjećanja na petoricu mladića Vazduhoplovni klub “Skydive” svake godine organizuje Memorijalni padobranski kup “Pet zvijezda”, a tako će biti i ove godine.

“Takmičenje će se odvijati na sportskom aerodromu Zalužani kod Banjaluke”, navedeno je na njihovoj Facebook stranici, a kako je naznačeno, otvaranje 12. Memorijalnog padobranskog kupa “Pet zvijezda” planirano je 1. juna, dok je završetak kupa planiran dan poslije, odnosno 2. juna.

Discipline na kupu su ekipni skok na cilj i pojedinačni skok na cilj.

Izvor: Nezavisne