Nepoznati oblici na plaži blizu Splita zbunjuju posmatrače (Foto)

11.11.2023. - Aktuelno

Institut za okeanografiju i ribarstvo objavio je zanimljivu pojavu koja je zadnjih dana vidljiva na plažama oko Nina, mjesta blizu Splita.

nepoznati_oblici_na_pla__i_blizu_splita_zbunjuju_posmatra__e__foto_185.jpeg

“Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerovatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica. Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerovatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi”, navodi Institut.

Dodali su:

“Važno je pratiti pojavu svih želatinastih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan uticaj na morski ekosistem i ribarstvo kao privrednu granu, a dobijeni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu obima zahvaćenih područja.”

Još su naveli:

“Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinastim organizmima, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni” poručili su na Facebooku iz splitskog Instituta.

Izvor: Nezavisne / Foto: Facebook/Institut za oceanografiju i ribarstvo