Ministarstvo finansija BiH napravilo plan

19.11.2023. - Aktuelno

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu sa Srđanom Amidžićem ima namjeru pokrenuti postupak za izmjene i dopune Zakona o porezu čime bi uveli poreske olakšice, odnosno oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe.

Responsive image

Ovaj vid poreske olakšice, kako kažu u Ministarstvu, vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istovremeno je praksa pokazala da usljed rasta tražnje i rasta privredne aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora dolazi do kompezovanja početnog pada javnih prihoda.

Namjera je da svaka punoljetna osoba sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima pravo da podnese zahtjev na povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a koja nije bila ranije u prometu (samo novoizgrađene nekretnine).

Radi neophodnih analiza kao početni prijedlog poreska olakšica bi podrazumjevala da su kupci oslobođeni, odnosno imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 kvadratnih metara stambenog objekta za kupca, i dodatnih 15 kvadratnih metara za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje/povrat za kupovinu prvog stana.

Poreski obveznik bi plaćao PDV samo na površinu stana koja je veća u odnosu na ovako definisane norme.

Ovo oslobađanje bi se odnosilo samo za fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od određenog datuma (recimo 1.1.2006. godine), a što je između ostalog uslovljeno i evidencijama koje se vode u javnim registrima nepokretnosti.

Izvor: Srpska info