UVLMS nakon konferencije u Briselu primljeno u članstvo GIRP

17.11.2023. - Aktuelno

U ključnom trenutku suočavanja s izazovom nestašice lijekova, po prvi put BiH se pridružila evropskim akterima na konferenciji o rješavanju izazova i osiguranju pristupa u oblasti distribucije lijekova i medicinskih sredstava, održanoj u Briselu.

lijekovi

Faruk Hadžić, predsjednik Udruženja veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine (UVLMS BiH), imao je priliku da bude dio konferencije i aktivno učestvuje u iznalaženju rješenja koji muče sektor distribucije u zdravstvu.

Fokus konferencije imao je dva intrigantna tematska segmenta. Prvi se ticao kibernetske sigurnosti u zdravstvu, dok se drugi posvetio problemu nestašice lijekova.

Potencijalna opasnost i kompleksna kriza s lijekovima iziskuje hitne i inovativne strategije. UVLMS je pokazalo svoju posvećenost rješavanju spomenutog problema, u saradnji sa Evropskim udruženjem distributera u zdravstvu (GIRP) – krovnom organizacijom EU koja broji više od 750 veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji opslužuju 33 evropske zemlje.

“Saradnja s GIRP-om nije samo simboličan čin. Saznanja i razmjena informacija sa konferencije vodilja su inovativnim rješenjima, strateškim okvirima i inicijativama ključnim za suočavanje s trenutnim i budućim izazovima u osiguranju kontinuiteta snabdijevanja lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH. Distributeri u zdravstvenoj zaštiti su vitalni i efikasni partneri za države članice i EU u cjelini, uz službeno priznanje da su dio kritične infrastrukture. Ovo formalno priznanje potvrđuje važnu ulogu našeg sektora i snagu ove saradnje”, kaže predsjednik UVLMS, Faruk Hadžić. 

UVLMS BiH sa 20 članica, koje zajedno obavljaju više od 84% distribucije lijekova i medicinskih sredstava u BiH, nakon konferencije je i zvanično primljeno u članstvo GIRP-a.

GIRP sarađuje sa Evropskom agencijom za lijekove (EMA) na razvoju revolucionarne platforme za praćenje nestašica lijekova u EU, koja predstavlja potencijalni problem, kako u Evropi, tako i u BiH. Hadžić poručuje da će UVLMS BiH uložiti maksimalne napore na nivou industrije i donosilaca odluka kako bi stvorili održiva rješenja i osigurali da pacijenti i građani Bosne i Hercegovine ne trpe nedostatak lijekova.

Važnost i značaj veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima u lancu snabdijevanja u EU potvrđena je zajedničkom posjetom Parlamentu EU, u sklopu konferencije.

Izvor: Srpskainfo