Neću ja nikome pojašnjavati jesam li platio porez

30.03.2023. - Aktuelno

Nakon što je fočanska firma “Pavgord”  uplatila 3,6 miliona KM na ime građevinske rente i uređenja građevinskog zemljišta Gradskoj upravi Bijeljina,  formalno su ispunjeni uslovi za izgradnju novog stambenog naselja sa oko 500 stanova na lokaciji “Vanekov mlin”.

 Gordan Pavlović, vlasnik Kompanije “Pavgord”, nije bio voljan da daje bilo kakve izjave za novinare. U nezvaničnom razgovoru kratko je rekao da ne želi bilo kome objašnjavati i pojašnjavati da li je platio porez državi, niti to da on nema nikakve veze sa trgovinom narkoticima, o čemu neki mediji uporno pišu.

Samo je kratko rekao, da svi oni, koji drže do obraza i poštenja, treba dobro da razmisle šta i kako pišu, da li za svoje pisanje imaju adekvatne dokaze i argumente, odnosno da li objavljuju istinu ili se služe lažima i izmišljotinama. 

 Podsjećamo, sredinom prošle godine pripremni radovi  za izgradnju oko 500 stanova na lokaciji “Vanekov mlin” bili su privremeno  obustavljeni, nakon što je Gradska uprava podnijela krivičnu prijavu protiv investitora, Kompanije “Pavgord”, zbog, kako je obrazloženo, nelegalnog rušenja objekata koji su bili pod zaštitom države.

Lokacijske uslove za izgradnju investitor je dobio u oktobru 2021. godine. Za nadzor je bila nadležna Republička urbanističko – građevinska inspekcija. Investitor je od Gradske uprave tada dobio odobrenje samo za rušenje objekata koji nisu bili pod zaštitom države, te je  gradonačelnik Ljubiša Petrović pokrenuo krivičnu prijavu protiv “Pavgorda”. U odluci o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline “Vanekov mlin” u Bijeljini nacionalnim spomenikom BiH, jasno je bilo definisano koji radovi se mogu obavljati na nacionalnim spomenicima, a to je restauracija, revitalizacija, konzervacija, inerpolacija. Svi navedeni radovi se izvode na nečemu što već postoji.

S obzirom da na parceli površine od jednog hektara sada više nema nikakvih objekata, investitoru je otvoren put za nesmetanu izgradnju.

 Investitoru je ostala obaveza da izgradi frontalnu fasadu, okrenutu prema ulici Srpske dobrovoljačke garde i ulazni trijem, odnosno verandu, dio upravne zgrade. Većina Bijeljinaca će u narednih nekoliko godina, koliko se bude gradilo novo stambeno naselje, vjerovatno i zaboraviti  kako je izgledao ulaz u Vanekov mlin.

Bijeljina.com