Počelo testiranje IZIS-a

15.01.2024. - Aktuelno

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao što smo najavili, danas je počelo testiranje IZIS-a, odnosno završne provjere prije puštanja u funkciju sistema, dok istovremeno zdravstvene ustanove u skladu sa preporukama i dalje sprovode bezbjednosne mjere.

Responsive image

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je saopšteno da je za sada šest domova zdravlja i to Čelinac, Šamac, Višegrad, Kalinovik, Han Pijesak i Nevesinje obavijestilo Fond da su sproveli sve potrebne sigurnosne mjere, te je planirano da ovi domovi zdravlja budu među prvima u kojima će početi rad u IZIS-u.

“Prema tome, po okončanju testiranja, kao što smo ranije informisali javnost, u cilju kontrolisanog oporavka sistema postepeno će se IZIS puštati u funkciju i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke. Takođe, Fond je svim zdravstvenim ustanovama dostavio nove korisničke naloge, kojih je više od 10.000 i bez kojih nije moguć pristup IZIS-u”, naveli su iz Fonda.

Takođe, dodali su da je Fond, pored ranije datih preporuka, svim ustanovama koje rade u aplikaciji IZIS dostavio i nove mjere politike bezbjednosti IZIS-a, kako bi se dodatno unaprijedila bezbjednost jer, kako su kazali, zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata je primarni cilj.

“Naime, zbog nedavnog hakerskog napada, kao i u cilju zaštite podataka naših pacijenata, neophodno je dodatno unaprijediti i pojačati mjere politike bezbjednosti u cjelokupnom zdravstvenom sistemu. O svim daljim aktivnostima u vezi sa IZIS-om javnost ćemo blagovremeno informisati”, zaključili su iz Fonda.

Banjaluka.com