Nisu ugrožene funkcije od značaja za rad IZIS-a, poznato kada će biti potpuno u funkciji

04.01.2024. - Aktuelno

U narednih 15-ak dana biće završene sve preporučene dodatne provjere i Integrisani zdravstveni informacioni sistem biće potpuno pušten u funkciju, očekuju u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Responsive image

Nisu ugrožene funkcije od značaja za kontinuitet rada Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) te je izvršena efektna prevencija negativnog uticaja na druge sisteme u FZO. Ovo je zaključeno na sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sa predstavnicima nadležnih institucija iz oblasti bezbjednosti IKT sistema i predsjednicima aktiva direktora zdravstvenih ustanova.

Kako su izložili, drugi informacioni sistemi koji se nalaze u Fondu zdravstvenog osiguranja nisu bili meta napada, kao ni ostali sistemi koji su u upotrebi u zdravstvenom sektoru.

Sastanak je održan u cilju predstavljanja trenutnog stanja funkcionalnosti Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) i preduzetih aktivnosti nakon međunarodnog hakerskog napada na jedan njegov dio.

Tim Fonda zdravstvenog osiguranja je izložio genezu problema, preduzete mjere zaštite i plan oporavka sistema. Ocjena stručnjaka iz oblasti sajber bezbjednosti je da je IZIS zaštićen najboljim tehnološkim rješenjima koja se mogu naći na tržištu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

S obzirom na to da je IZIS implementiran u sve nivoe zdravstvene zaštite, predložena je dinamika funkcionalnog puštanja u rad po institucijama zdravstvenog sistema, a u skladu sa propisanim procedurama za reagovanje u vanrednim situacijama i obezbjeđenje kontinuiteta poslovanja.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja je istaknuto da je baza podataka IZIS-a sačuvana, ali će Fond zajedno sa održavaocima sistema postepeno „podizati“ dijelove sistema, kako bi bili sigurni da neće doći do dodatnih problema. Iz Fonda očekuju da će u narednih 15-ak dana biti završene sve preporučene dodatne provjere i sistem potpuno pušten u funkciju.

Tokom sastanka je konstatovano i da je najvažnije da pacijenti što manje trpe zbog posljedica ovog napada i da su zajednički preduzeti svi koraci da se u skladu sa instrukcijama Fonda u zdravstvenim ustanovama u kontinuitetu pruža zdravstvena zaštita. Kako je istaknuto, zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove osposobljeni su da prevazilaze trenutne probleme i odgovorno obavljaju svoj posao u svim izazovnim situacijama, uključujući i ovu.

Tokom sastanak, a na osnovu informacija stručnjaka iz oblasti informacione bezbjednosti, istaknuto je da sajber napadi predstavljaju svakodnevnicu sa kojom se suočavaju mnoge zemlje u svijetu.

„Napadi kriminalnih grupa, odnosno pokušaji probijanja zaštite korištenjem tehnika hakovanja veb aplikacija, upotrebe malicioznih softvera, uključujući tzv. ransomvere i iskorištavanjem ranjivosti predstavljaju jedan od najvećih izazova digitalizacije. Po zvaničnim izvještajima iz oblasti sajber bezbjednosti, primarne mete napada ransomvera predstavljaju, između ostalih, zdravstvene institucije, a slijede ih institucije finansijskog i energetskog sektora“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske još jednom ističu i da izlaženje u javnost sa bilo kakvim nepotpunim i neprovjerenim informacijama u vezi sa posljedicama ovog napada može samo doprinijeti konfuziji i eventualnom nerazumijevanjeu između pacijenata i zdravstvenih profesionalaca i nepotrebno im dodatno otežati rad.

Izvor: ATV