Forenzičar; “Ključ je u majci”

03.04.2024. - Aktuelno

Nastavlja se potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u Banjskom Polju kod Bora. U potrazi za djevojčicom, istraga na teritoriji Srbije je proširena.

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahte, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se djevojčica tu nalazila.

Istovremeno, istraga se proširila i na Austriju, Interpol je raspisao žutu potjernicu.

Policija sa psima u akciji; Evo šta se pretražuje

Poliicja je krenula u opsežnu akciju sa psima tragačima u Banjskom Polju. Oni su snimljeni kako pretražuju teren, Pretražuje se livada i šuma preko puta kuće.

Evo zašto policija češlja Banjsko Polje; Forenzičar: Ključ je u majci

Policija posljednjih dana, a li i danas intezivo pretražuje Banjsko Polje. Istraga je usmjerena na teren oko kuće i samo dvorište.

“Policija je prvih sati od nestanka pretražila 10 kvadratnih kilometara u Banjskom Polju. Nakon devet dana ne bi se vraćali na mjesto nestanka djevojčice da ne postoje nova saznanja i dokazi i da tu postoji nešto što može donijeti odgovor gdje je nestala djevojčica. Ključ svakako cijelog ovog slučaja nalazi se u majci. Ona je prijavila nestanak i posljednja vidjela dijete”, kaže za Telegraf.rs Časlav Ristić, forenzičar.

Skinuta kamera koja snima ulazak u dom Dankinih roditelja

Ispred stana u Boru u kom živi porodica nestale djevojčice Danke Ilić (2) skinuta je sigurnosna kamera koja je snimala dio zgrade baš ispred stana ove porodice.

“Utvrđuje se da li je ta kamera, ali i druge kamere iz same zgrade, snimila nešto što bi bilo od koristi za istragu”, kaže izvor Kurira.

Komšije iz zgrade u kojoj žive Ilići kažu da je Dankin otac Miloš dolazio sa policijskim inspektorima u stan prije neki dan.

“Inspektori su sigurno pretresli, odnosno pregledali i njihov stan i obavili sve potrebne provjere u potrazi za eventualnim dokazima. To nije ništa neobično u ovakvim sitacijama”, objasnio je taj izvor.

Inače, inspektori su uzeli i snimke sa komšijskih kamera, ne bi li na njima uočili nešto.

Jovanović isključuje mogućnost fizičke otmice djevojčice

Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavila danas da u slučaju nestanka Danke isključuje mogućnost da je dijete samo odšetalo, kao i mogućnost fizičke otmice sa lica mjesta zbog svih faktora koji su pratili nestanak djeteta.

Ona je za Tanjug rekla da smatra da u slučaju nestanka fokus mora biti na majci jer je ona jedina osoba koja je djevojčicu vidjela posljednji put, istakavši da cijeli splet okolnosti koji prati prijavu nestanka i sam nestanak stvara konfuziju i veliki broj nejasnoća.

Odgovarajući na pitanje na koji način su organizovane kriminalne grupe koje se bave otmicom djece i da li su putevi kojima se djeca prevode preko granice razradjeni, Jovanovićeva je istakla da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gdje postoje devijantni pojedinci nastranih sklonosti koji u momentu kada odluče da pribave žrtvu neće birati način da li će dijete oteti iz ruku majke ili sa ulice.

“U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dijete odvedeno na taj način, vjerujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, lokalitet, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to niko ne primijeti”, ocijenila je ona.

I reporteri CNN u Banjskom Polju

Kako javljaju mediji, u Banjsko Polje stigli su i reporteri internacionalnog CNN-a, kako bi izvještavali o nestaloj Danki. Navodi se da je na mjesto gdje je nestala Danka stigla ekipa CNN iz Rumunije.

“Čuli smo za snimak iz Beča na kojem je djevojčica koja podsjeća na Danku. Navodno su na tom snimku dvije Rumunke. To nas je podstaklo da dođemo na mjesto nestanka i saznameo više o slučaju”, navode reporteri CNN za Telegraf.

Nekoliko njemačkih, autrijskih i švedskih listova takođe je prenijelo da je u Srbiji misteriozno nestala dvogodišnja djevojčica.

Izvor: B92