Refundaciju zatražilo više od 1.000 trudnica

30.03.2024. - Aktuelno

Na adresu Fonda zdravstvenog osiguranja RS za manje od dva mjeseca stiglo je više od 1.000 zahtjeva trudnica koje su zatražile da im se refundiraju troškovi za prenatalne testove od kojih je, za sada, 60 odsto odobreno.

Najčešći razlog zbog čega se određeni broj zahtjeva ne može odobriti jeste, kako su istakli, to što nije postojala preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom ili je ova zdravstvena usluga urađena prije više od godinu dana pa je istekao rok za refundaciju koji je definisan Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS.

S obzirom na to da među građanima postoji nedoumica ko sve može dati preporuku, iz Fonda podsjećaju da pravo na refundaciju troškova za neinvazivno prenatalno testiranje krvi imaju trudnice koje je na to uputio ginekolog iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa FZORS.

“To znači da trudnice test, koji obuhvata određivanje rizika za tri sindroma: Daunov, Edvards i Patau, mogu da urade bilo gdje, ali je za refundaciju u iznosu od 700 maraka neophodno da se ispune definisani uslovi”, kazali su u Fondu i podsjetili da je ovaj iznos određen nakon analize cijena ovog paketa u zemljama u okruženju.

U Fondu ističu da se u javnosti spekuliše i o godinama žene kao uslov za refundaciju troškova.

“Pravo na refundaciju troškova ovog testa imaju sve trudnice bez obzira na godine života. Međutim, u pojedinim slučajevima, poput višeplodnih trudnoća, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom i drugo NIPT se ne preporučuje, jer rezultati ne bi bili pouzdani. Zato je važno da postoji prijedlog ginekologa iz ugovorene ustanove da se ova procedura uradi, jer test nije iz medicinskih razloga preporučljiv svim trudnicama”, kazali su u Fondu.

Osim što su prenatalni testovi budućim majkama omogućili bezbrižniju trudnoću, ova analiza je olakšala i posao ginekolozima, koji pacijente ne moraju slati na druge pretrage. 

Ginekolog Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran istakao je za “Glas Srpske” da danas, u moru rizika, gotova svaka trudnica ima razlog da uradi prenatalni test.

“Samo mali procenat žena, sa čistim porodičnim stablom, nema razloga da radi ovu analizu. Gotovo svim trudnicama dajem preporuku za prenatalni test, koji u jednu ruku ulijeva sigurnost kako trudnicama tako i ginekolozima”, kazao je Šaran.

Prema njegovim riječima, ovi testovi su prilično pouzdani, te da u njegovoj praksi do sada nije bilo slučajeva da je ova analiza pokazala drugačije. 

“Prije je rađen dabl test, ali on samo daje procjenu rizika i niko ne može da garantuje da je nalaz dobar. S druge strane, kada genetski nalaz kaže da je s bebom sve u redu, onda je to već druga priča”, rekao je Šaran.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Bajić