Trajaće do 18. septembra

12.09.2022. - Aktuelno

Evropska LGBTI+ manifestacija Europrajd, čiji je Beograd domaćin ove godine, danas će biti zvanično otvorena ispred Palate Srbija i trajat će do nedjelje 18. septembra.

Tradicionalna šetnja, na čijem održavanju organizatori insistiraju, zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 sati ispred Skupštine Srbije.

Pored Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja inostranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan i veliki broj izložbi, aktivističkih, edukativnih, kulturnih i zabavnih događaja.

Večeri koncerata
U okviru Europrajda, najavljene su i dvije večeri koncerata, na kojima će u petak i subotu nastupiti domaći i evropski izvođači, poput Senide, Sare Jo, Anđeline (Angeline), Roja Pereza (Roia), Patrika Mejsona i mnogih drugih.

Beogradski Europrajd bit će, kako su naveli organizatori, historijski, jer je prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada prvobitno su donijeli odluku o otkazivanju te manifestacije iz bezbjednosnih razloga.

Vučić je u subotu, nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj se govorilo i o Europrajdu, izjavio da će MUP 96 sati prije održavanja manifestacije Europrajd, u zakonskom roku, donijeti odluku o njegovom održavanju.

Sve po planu
Koordinator Europrajda Goran Miletić više puta je isticao da će ta manifestacija biti održana po planu, sa svih više od 130 najavljenih događaja, kao i da će šetnje biti iako je policija zabrani.

” Mi smo odlučni da se šetnja desi prema planu, ne možemo imati Europrajd bez šetnje, i mi na šetnji insistiramo. Svjesni smo da policija može da je zabrani, bilo je ranije, ali sve te četiri zabrane su bile protivustavne “- kazao je on.

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je u nedjelju da se protive održavanju Europrajda jer, po njegovim riječima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da “preoblikuje naše vrijednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili”.

On je izjavio i da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni “ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog”.

 

izvor:Avaz/FOTO:Avaz