Dvije decenije nakon uvođenja eura, milijarde njemačkih maraka i dalje nerazmijenjene

20.12.2022. - Aktuelno

Euro je uveden prije više od 20 godina, ali Nijemci još uvijek “sjede” na riznici starih novčanica i kovanica njemačkih maraka vrijednih milijarde. Ponekad se stare zalihe pojave na iznenađujućim mjestima.

Gotovo 21 godinu nakon uvođenja eura, novčanice i kovanice njemačke marke vrijedne milijarde još nisu vraćene. Prema Deutsche Bundesbanku, ukupna vrijednost deviza koje još nisu bile razmijenjene krajem novembra iznosila je nešto manje od 12,3 milijarde maraka, što odgovara oko 6,29 milijardi eura.

Nedavno je obim razmjene ponovno porastao prvi put od 2018. godine, Deutsche Bundesbank ove je godine zamijenila više od 49 miliona njemačkih maraka za eure.

Član uprave Bundesbanke Johannes Beermann to prvenstveno pripisuje činjenici da je tokom pandemije 2021. godine bilo teže mijenjati njemačke marke zbog privremeno ograničenog raspona podružnica Bundesbanke.

“Prema tome, tokom posljednje dvije godine mogle su se nakupiti zalihe koje su sada zamijenjene za eure”, rekao je Beermann za novinsku agenciju dpa. Beermann porast u godini koja je na izmaku ne vidi kao opći preokret trenda.

“Ne očekujem da će broj razmjena nastaviti rasti. Sve ga je manje. Daleko najveći dio fonda njemačke marke razmijenjen je nakon uvođenja novih novčanica i kovanica eura na prijelazu sa 2001. na 2002. godinu. Kovanice imaju tendenciju nestajanja, neke od kovanica će vjerojatno biti zauvijek izgubljene. Novčanice vrijede više i stoga su bolje čuvane”, rekao je Beermann.

Ali stare novčanice i dalje se pojavljuju nasumično i na iznenađujućim mjestima. Na primjer, nasljednik kuće otkrio je neke kovanice u očevoj staroj zbirci vrtnih patuljaka. Bili su skriveni u utrobi patuljaka.

“Njemačka je jedna od šest zemalja u eurozoni koje mijenjaju i nacionalne novčanice i nacionalne kovanice na neograničeno vrijeme”, objasnio je Beermann.

U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države Estoniji, Latviji i Litvaniji, građani također mogu mijenjati novčanice i kovanice u svojoj staroj nacionalnoj valuti za eure na neodređeno vrijeme.

Stare novčanice i kovanice mogu se zamijeniti u svim podružnicama Deutsche Bundesbank ili poštom preko poslovnice u Mainzu. Kurs je nepromijenjen, za 1,95583 njemačke marke može se dobiti jedan euro.

Izvor: Klix/Foto: Ilustracija