Kako su zgodni Semberci njihove koke postali hit na društvenim mrežama (Video)

04.06.2024. - Aktuelno

Pravu senzaciju na društveni mrežama izazvao je kratki video o uzgoju koka nosilja, koji je pogledalo više od pola miliona ljudi. Glavni junaci ove priče su dvojica prijatelja iz Bijeljine: Zdravko Perić i Nemanja Makić.

Ovi mladići su na originalan način, goli do pojasa, sa slamnatim šeširima i uz kantri muziku reklamirali svoju farmu koka nosilja u slobodnom uzgoju koja nosi naziv “Farma 5 jaja”.

Kako kažu, nisu ni sanjali da će rils koji su postavili početkom maja na Instagram dostići toliku viralnost i da će ga pogledati više od 550.000 korisnika ove društvene mreže.

“Mi smo našli neku posebnu i možda čudnu nišu za marketing, probali smo da izvučemo maksimum, ali ovo nismo ni slutili. Mi smo između sebe imali opklade koliko će biti pregleda, a mislili smo da će to biti nekih od 40 do 50 hiljada. Tu cifru smo prešli bukvalno za 48 sati “, kaže Zdravko Perić za “Nezavisne novine”.

Dodaje da su za sada prisutni na Instagramu i Facebooku, te da se farma, koju vodi zajedno sa Nemanjom, nalazi u Pučilama, na brdu i, kako kaže, jedina je u Bijeljini i Semberiji, gdje se koke nosilje slobodno kreću.

“U planu su i novi video-zapisi za društvene mreže, imamo dosta materijala, ali ne žurimo. Više smo se opredijelili da održimo kvalitet samog rada, nego da zaintrigiramo naše pratioce na mrežama”, priča Zdravko i napominje da je “Farma 5 jaja” nastala na imanju njegovih roditelja.

Za sada na farmi živi 600 koka, a Nemanja i Zdravko jaja dostavljaju na kućne adrese.

-Plan nam je da naši proizvodi dođu u sve gradove BiH, a velika je potražnja i za Srbiju i tražićemo način da i tamo dođemo – kaže Zdravko.

Dodaje da na njihovoj farmi koke noći budu zatvorene u kokošinjcu koji je slobodnog tipa.

“Čitav dan im je sunčeva svjetlost dostupna, po danu su puštene na travnatu livadu koja je ograđena, imaju 1.500 kvadrata i to nam je i bio primaran cilj. Svi se bave uzgojem koka nosilja u kaveznom sistemu, gdje su one očerupane i ne vide bijela dana za svog života i čak im se i duplo pali i gasi svjetlo da bi one mislile da je dva puta dan i snijele dva jajeta, što je nehumano”, smatra Zdravko.

Dodaje da je u Evropi donesen zakon prema kome će od 2027. godine biti zabranjen uzgoj koka u kavezu, kao i da se nada da će i kod nas to da zaživi.

Nemanja Makić kaže u razgovoru za “Nezavisne novine” da Zdravko i on imaju 24 godine, prijatelji su iz djetinjstva, a pored rada na farmi, bave se i drugim poslovima.

“Ja držim treninge tenisa i izdržljivosti. Zdravko se, pored poliranja auta i detajlingom, bavi i nutricionizmom, ide u teretanu i zajedno smo kroz sport prvo željeli da za naše potrebe imamo zdravu hranu i jedemo kvalitetna jaja”, priča Nemanja.

Nemanja kroz smijeh priznaje da su ideju za viralni video smislili zajedno, kao i da im se javlja mnogo žena i djevojka, za koje kaže da su im i ciljna grupa, jer više kuvaju.

“Primijetio sam kako koke trče za Zdravkom kada ih hrani i to mi je bilo simpatično, a onda je on smislio koja bi muzika išla uz to i šta da kažemo”, otkriva Nemanja.

Izvor: Srpska info