Duga čekanja i pojačana frekvencija vozila na izlazu iz BiH na ovim graničnim prelazima

08.01.2023. - Aktuelno

Na graničnim prelazima Izačić, Hadžin Potok, Velika Kladuša, Kostajnica, Kozarska Dubica, Donja Gradina, Gradiška ,Novi Grad i Orašje pojačana je frekvencija vozila i duga čekanja na izlazu iz BiH. Na ostalim GP zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnim pelazima Bosanski Brod i Svilaj nema gužve na našem prelazu, ali kolone vozila su u međuprostoru (na ulazu u Hrvatsku).

 

Većina puteva je prohodna, pojačana je frekvencija vozila, posebno prema graničnim prelazima na sjeveru i sjeverozapadu, pa vozačima savjetujemo opreznu vožnju, izbjegavanje rizičnih preticanja i poštovanje saobraćajne signalizacije.Vozi se po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, upozoravamo na moguć nailazak na zaleđene lokalitete u višim predjeima.Vozačima skrećemo pažnju na mogućnost odrona. Savjetujemo opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice 1-Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva M-I 101 Gradiška-Nova Topola i M-I 102 Čatrnja-Gradiška, takođe je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje dionice autoputa od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice autoputa od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2. ( do 31.12.2023. godine)

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu R-459, dionica S.Ugljevik-Glavičice, u rejonu S. Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem M-18 Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Napominjemo da se navedena zabrana saobraćaja ne odnosi na vozila RiTE Ugljevik.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici mag. puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići (na samoj liniji razgraničenja), odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta,na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Zabrane

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t ukupne mase, osim teretnih vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti dana 08.01.2023. godine, u vremenu od 12.00 do 17.00 časova i dana 09.01.2023. godine, u vremenu od 07.00 do 20.00 časova na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, izuzev magistralnog puta M-I 111, dionica Dobrinja1 – Krupačke Stijene i regionalnog puta R-I 5101 dionica Vraca – Dobrinja 4 (Ulica Vojvode Radomira Putnika i Ive Andrića).

Zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području Republike Srpske osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa, i to:

Dana 09.01.2023. godine od 00.00 do 24.00 časa.

Od 02.06.2021. na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu 3104 (stara oznaka R-472) dionica Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu M II-507 Brodar-granica RS/RSR (Rudo) zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 km/č.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

FEDERACIJA BiH

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se odvija naizmjenično, jednom trakom. U noćnim časovima (22-06 časova) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na dionici magistralnog puta M-18 Čevljanovići-Nišići (u dužini od 300 m) saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom (regulacija semaforima).

Sporije zbog radova saobraćaj se odvija i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Živinice-Stupari.

Povodom nastupajućeg vjerskog praznika pravoslavnog Božića na teritoriji FBiH zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija danas (07.01.) do 24 časa.

 

 

Bijeljina.comFOTO:Aleksandar Golić/Bijeljina.com