Preventivno protiv negativnih uticaja

13.03.2023. - Aktuelno

Otvaranjem profila na nekoj od brojnih društvenih mreža, tinejdžeri zadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati.

U posljednje vrijeme, kroz medije, ali i postupanja policijskih službenika u konkretnim slučajevima, uočen je trend zlostavljanja putem društvenih mreža među vršnjacima – otvaraju se lažni profili osoba, kreiraju se grupe koje u svom nazivu, pokraj imena i prezimena žrtve, imaju i riječi koje pozivaju na mržnju, objavljuju se video snimci  koji prikazuju zlostavljanje, osoba se vrijeđa ili im se prijeti, nerijetko i fizičkim napadom.

Iz policijske uprave Bijeljina ističu da se protiv lošeg uticaja društvenih mreža na mlade možemo boriti jedino preventivnim djelovanjem.

“Najvažniji dio posla je priprema, odnosno biti u toku koja društvena mreža je popularna trenutno i kod koje populacije. Takođe, važno je znati koji sadržaji se najviše pregledaju i šta najviše privlači pažnju osnovcima, a šta srednjoškolcima”, navode iz PU  Bijeljina .

Pored navedenog policijski službenici u toku godine vrše evaluaciju i na osnovu procjene održavaju predavanja roditeljima i nastavnom osoblju, kako bi i oni bili u toku sa virtuelnim svijetom koji posećuju njihova djeca.

Bijeljina.com