Cijena smještaja od 900 do 1.200 KM mjesečno

20.02.2023. - Aktuelno

U Bijeljini je tokom januara i februara vladalo veliko interesovanje za smještaj starijih osoba u staračke domove, potvrdili su nam iz Staračkog doma “Lenkom”, koji raspolaže sa 35 ležajeva.

“ Mi smo u januaru i tokom februara bili primorani da odbijemo desetak starijih osoba koje su tražile smještaj u dom. Cijena smještaja od prvog januara ove godine iznosi 900 KM mjesečno za pokretna i 1.100 KM za nepokretna lica koja koriste i pelene. Imamo petnaestak korisnika koji su duži niz godina kod nas i oni su godinama plaćali za smještaj cijenu koju smo dogovorili onoga dana kada su se smjestili u dom. Puno se toga u međuvremenu promijenilo, tako da smo sada uskladili cijene smještaja na ovom nivou”, rekli su nam u “Lenkomu”.

Petnaestak godina u Trnjacima posluje Starački dom “Slađur”.  U ovom domu su nam rekli da cijena smještaja iznosi u prosjeku oko 900 KM, ali se o  cijeni dogovara sa korisnicima i njihovim srodnicima, sve u želji da se izađe u susret onima kojima je ovakav vid smještaja neophodan. 

U jednom od najvećih bijeljinskih staračkih domova, po trenutnom kapacitetu, Domu za smještaj starih lica “Sveti Nikola” u Dijelovima kod Bijeljine, rekoše nam da cijena smještaja iznosi od 1.100 do 1.250 KM, zavisno od vrste usluge koja se pruža korisnicima, odnosno zavisno od njihovog zdravstvenog stanja.

Ljubinka Đuranović, socijalni radnik, kaže da Dom nema obavezu da nabavlja lijekove i pelene za korisnike kojima je to neophodno, ali da je organizovana dvadesetčetvoročasovna medicinska njega.

“Način života je dostigao maksimalno ubrzanje, tako da više niko nema dovoljno vremena da se posveti  u dovoljnoj mjeri članovima porodice, starim roditeljima i srodnicima. Nažalost, nema više ni porodične povezanosti koja je postojala u nekim ranijim vremenima. Zbog toga nam se mnogi obraćaju za pomoć, u smislu da nekoga od članova porodice smjeste na nekoliko dana ili na duži vremenski period u dom”, kaže Ljubinka Đuranović.

Bijeljina.com