Završen svečani defile

09.01.2024. - Aktuelno

Svečani defile okviru proslave Dana Republike Srpske, u kojem je učestvovalo oko 3.400 učesnika, završen je večeras u Banjaluci spektaklom dronovima.

banjaluka

Komandir Zastavnog voda kojeg čine pripadnici Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Vitomir Petričević, uz pozdrav oficirskom sabljom, predao je raport predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, uz marš “Narodni heroji”, u izvođenju Policijskog orkestra MUP-a.

U svečanom defileu, kojim je rukovodio zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić, bili su ešaloni civilnog sektora i MUP-a Srpske, a “Paradni marš” Stanislava Biničkog izveo je Policijski orkestar.

Civilni sektor činilo je 56 ešalona, a MUP-a Zastavni vod, 14 ešalona jedinica i osam motorizovanih ešalona.

Od 56 ešalona civilnog sektora, 20 ešalona su organizacije i udruženja čiji su pripadnici dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske, ali i u odbrani srpskog naroda od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnici ovih udruženja posebnu počast na ovaj način odali su onima koji su za slobodu Republike Srpske platili najvišu cijenu, a sjećanjem na njih, Republika Srpska slavi život i rođendan.

Nakon ešalona civilnog sektora, odnosno institucija, organizacija i udruženja, prodefilovali su ešaloni jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku.

Nakon defilea i postrojavanja ešalona ispred svečane bine, himnu Republike Srpske “Moja Republika” i himnu Srbije “Bože pravde” izveo je Policijski orkestar, te se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Srpska i crnogorska pjevačica etno, duhovne i rodoljubive muzike Danica Crnogorčević izvela je pjesmu “Pukni zoro” zajedno sa Policijskim orkestrom MUP-a Srpske.

Defileu su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, bivši ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, kao i ostali ministri u Vladi Srpske, ali i Vladi Srbije.

Prisutni su i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, predsjednik Republičke stranke srpske Slaven Ristić, predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac, princ Filip Karađorđević, kao i drugi predstavnici javnog, društvenog i političkog života Srpske, BiH, Srbije i regiona.

Povodom obilježavanja 9. januara, MUP Republike Srpske formirao je Štab bezbjednosne akcije “Dan Republike 2024” koji je, osim sprovođenja mjera bezbjednosti, zadužen i za organizovanje svečanog defilea. Rukovodilac Štaba je direktor Policije Siniša Kostrešević.

Poslije svečanog defilea uslijedio je koncert na Trgu Krajine na kojem nastupaju Baja Mali Knindža premijerno sa pjesmom “Republiko Srpska”, kao i Aca Lukas i Miroslav Ilić, a u 20:00 časova očekuje se sinhronizovani vatromet u Beogradu, Banjaluci i ostalim gradovima i opštinama širom Republike Srpske.

Izvor: BL Portal / Foto: predsjednikrs.rs/borislav zdrinja