Da li ste znali da magneti na frižiderima mogu biti izuzetno opasni?

20.12.2022. - Aktuelno

Kada pogledamo ukrasne magnete šarenih boja, sa natpisima gradova uvijek nas podsjete na neko lijepo putovanje.

Ali, da li magnet može da uzrokuje kvar na uređaju, ili da negativno utiče na zdravlje čovjeka? Ruski profesor popularizacije fizike i nauke Jurij Mihajlovski, otkrio je na koje stvari treba da obratite pažnju prilikom skupljanja magneta.

Magneti su uglavnom bezopasni, ali sve zavisi od njihove snage, objašnjava Mihajlovski. Ako uređaj počne da se kvari, postavlja se pitanje da li su magneti mogući uzrok.

“Ako govorimo o konvencionalnim magnetima za frižider, oni su napravljeni od ferita koji stvaraju prilično slabo magnetno polje. Međutim sada možete da kupite i druge vrste magneta, koji su napravljeni od neodima, gvožđa i bora, a koji su dovoljno snažni da utiču na uređaj. U ovim slučajevima bolje je koristiti feritne magnete “– otkriva Mijajlovski i dodaje:

“Takođe, ako iz nekog razloga u našem tijelu postoji nešto na šta bi magnet mogao da utiče, a to se najviše odnosi na ljude sa ugrađenim pejsmejkerima, ne bi trebalo da se približavamo magnetima, jer mehaničko to može prouzrokovati privlačenje ili odbijanje, što nije baš dobro” – kaže naučnik.

Međutim, magnetno polje se vrlo brzo smanjuje sa daljinom. Na udaljenosti već od 10 centimetara neće biti interakcije, zaključuje on.

Izvor: Agencije